Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Nytt program ska minska brist

Det är naturbruksgymnasiet vid Strömsholm som nu satsar på en ny yrkesutbildning. Eleverna ska enligt planen vara färdiga att gå direkt ut i arbetslivet som ridlärare efter att de avslutat gymnasiet.

 Ridlärareleverna utvecklar även sin egen ridning under utbildningen. Här är det terrängträning.
Ridlärareleverna utvecklar även sin egen ridning under utbildningen. Här är det terrängträning. FOTO: Ridskolan Strömsholm

– Vi har länge velat erbjuda första steget i ridlärarutbildningen redan på gymnasienivå. Ridledarutbildningen har vi haft under många år, men nu har vi tagit nästa steg, säger Becky Evensen, utbildningschef på Ridskolan Strömsholm.

Det är stor efterfrågan på utbildade ridlärare. En efterfrågan som man upplever inte täcks upp av befintlig utbildning.

– Ridskolorna har lite svårt att hitta utbildad personal. De elever som läser den nya yrkesutbildningen till ridlärare kan gå ut och arbeta direkt efter att de tagit studenten.

Riktat från början

Gymnasieinriktningen kommer att gå att välja från och med hösten 2019 och motsvarar ridlärarutbildningens första steg. Även hästskötarutbildning ingår i programmet.

På det nya ridlärarprogrammet är alla tre åren inriktade och till stor del specialanpassade.

– Det ingår till exempel pedagogik, administration och ledarskap för just ridlärarrollen.

– Men det går att få högskolekompetens på alla yrkesprogrammen. Det är inte obligatoriskt, men många av våra elever väljer det.

Kan gå flera steg

Även om det är en ny utbildning för gymnasiet, har man sedan länge hållit ridlärarutbildningar på Ridskolan Strömsholm. Förutom fördjupningskurserna, ingår som vanligt de allmänna kurser som är obligatoriska för gymnasiala yrkesutbildningar, samt ett antal elevstyrda tillval.

Den som vill kan gå vidare med de två återstående stegen i ridlärarutbildningen på samma anläggning, men i annan form. De går som folkhögskoleutbildningar inom Hästsportens folkhögskola.

– Det är lite olika vilka krav på ålder och yrkeserfarenhet vi har för våra eftergymnasiala utbildningar. Men de flesta har nog fördel av att komma ut och jobba lite först, sedan kan man söka vidare till nästa steg.

– Många tycker att tränarutbildning verkar spännande, men då bör man ha några års erfarenhet och tävlingsmeriter först. Hippologprogrammet är en bra utbildning, både för framtida ridlärare och tränare. Den kan man söka direkt efter gymnasiet, säger Becky Evensen.

Fördjupningskurser i ridlärarprogrammet

Hästkunskap 1, 100p

Hästkunskap 2, 100p

Hästkunskap 3, 100p

Ridning och körning 200p

Ridning 1, 100p

Ridning för ridlärare, 100p

Pedagogiskt ledarskap 100p

Pedagogiska teorier och praktiker 100P

Djuren i naturbruket 100p

Djurhållning 100p

Svenska 2, 100p

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen