Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Öbor söker bonde – men inte ”gröna-vågare”

Ingmarsö i Stockholms skärgård söker en ny bonde. Ett nybyggt hus att bo i och 30 hektar vackert kulturlandskap att bruka erbjuds. ”Det är av mycket stort intresse för oss som bor på ön att vi hittar en lantbrukare, gärna en familj”, säger Bertil Ågren som ansvarar för rekryteringen.

 Norrgården ägs av lokalbefolkningen via en stiftelse och kan delvis få brukas av öns nya bonde.
Norrgården ägs av lokalbefolkningen via en stiftelse och kan delvis få brukas av öns nya bonde. FOTO: Bertil Ågren

På Ingmarsö i Stockholms mellanskärgård har det småflikiga kulturlandskapet brukats sedan urminnes tider. Om jordbruket upphör får sly fritt spelrum och ön växer igen.

Den bonde som skött slåtter och betande djur har efter 50 års hårt arbete gått i pension. Ganska snart insåg den grupp av frivilliga personer som tog över djurhållningen att det inte skulle funka långsiktigt med ideella krafter. Men det fanns ingen bostad på ön där en ny lantbrukarfamilj kunde installera sig.

– En av markägarna här på ön sa att han kan bekosta byggnationen av ett hus så nu söker vi en bonde till ön, säger Bertil Ågren som sitter i styrelsen för både byalaget och stiftelsen på ön. 

”Ö söker bonde” är rubriken på annonsen som nyligen publicerats i ett par Facebookgrupper. Där finns kortfattad information om ön; utan fast landförbindelse, 180 fastboende och 2 000 fritidsboende, en året runt-öppen affär, förskola, varv och en krog, och om tjänsten: ”Nu ska vi bygga ett nytt bostadshus för en ny lantbrukarfamilj som med egen verksamhet och naturvårdsuppdrag ska fortsätta hålla landskapet öppet på vår vackra ö. Intresserad?”

 – Det är av jättestor betydelse för öborna att vi får hit en bonde som kan se till att det vackra landskapet hålls öppet, säger Bertil Ågren.
– Det är av jättestor betydelse för öborna att vi får hit en bonde som kan se till att det vackra landskapet hålls öppet, säger Bertil Ågren. FOTO: Bertil Ågren

– Vi söker ingen gröna-vågare utan en person som har både lantbruksutbildning och erfarenhet. Gärna en familj med barn. Det primära är att hålla 30 hektar öppet, det är många små markplättar här. Det finns också möjlighet att driva bed & breakfastverksamhet och att hålla djur på Norrgården som ägs av de boende på ön genom en stiftelse, säger Bertil Ågren som är den som hanterar rekryteringen.

Tjänsten är ovanlig på flera sätt. Dels växer jobb där en lantbrukare ska ta över en hel jordbruksfastighet inte på träd. Dels är tanken att den som får jobbet ska vara med och skapa en verksamhet baserad på flera intäktskällor.

– Vi sneglar på de upplägg som andra skärgårdsöar har och tänker oss att hitta en liknande lösning. Till exempel på Brottö, där en lantbrukare får naturvårdsbidrag av Länsstyrelsen för att hålla landskapet öppet. Vi räknar med att den som får jobbet ska vara med i ansökningsprocessen och även delta i utformningen av det nya huset på Norrgården. 

Enligt Bertil Ågren vill man hitta rätt person under vintern eller fram på vårkanten.

– Ett nytt hus kan inte stå färdigt förrän om två år så då blir det inflyttning, säger han.

LÄS MER: Mjölkbonde sökes till kanalö utan inkomstskatt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen