Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Platsannonsen som gör sitt jobb

Tydlig, positiv och inte för sträng med onödiga formella krav. En sådan platsannons har bäst chans att attrahera sökande.

 Lyft fram utvecklingsmöjligheter i platsannonsen, tipsar Annika Bergman på Grönajobb.se.
Lyft fram utvecklingsmöjligheter i platsannonsen, tipsar Annika Bergman på Grönajobb.se. FOTO: Alexander von Sydow

En riktigt bra platsannons är extra viktig nu när många lantbruksföretag har svårt att hitta personal att anställa. Lägg energi på att beskriva jobbet samt dess fördelar och utvecklingsmöjligheter ordentligt, men undvik att specificera formella krav om det inte är helt nödvändigt, tipsar Annika Bergman, projektledare på Grönajobb.se som drivs av LRF och SLA, Skogs- och Lantarbetsgivarna.

Beskriv vilka uppgifter som ska utföras

– Beskriv arbetsuppgifterna i stället för att ange krav på en specifik yrkestitel, säger hon och tillägger att den arbetsgivare som söker en agronom kan gå miste om ansökningar från personer med agroteknisk utbildning som ofta behärskar samma sak.

Låt annonsen vara lite personlig och inte för korthuggen.

– Samtidigt är det onödigt att ta upp sådant som betraktas som hygienfaktorer, som att löneavtal följs, säger Annika Bergman.

Var inte dumsnål

Hon avråder också från att formulera annonsen på ett dumsnålt sätt.

– Det förekommer tyvärr att rubriken anger att det är en djurskötare som sökes, men av arbetsbeskrivningen framgår att det i själva verket är en förman företaget är ute efter. Då fattar potentiella kandidater att lönen är lägre än vad som är rimligt. Sådant ger inget bra intryck.

Kullingsjö lantbruk som söker efter en djurskötare har tre underrubriker i sin annons på Grönajobb.se; ”Vi är:”, ”Dina arbetsuppgifter:” och ”Du är:” vilket ger en konkret bild av jobbet.

– En av våra anställda formulerade det mesta i annonsen, inte minst för att det skulle bli relevant information, säger Kristoffer Kullingsjö som är en av dem som driver mjölkgården.

– Vi ville få med mycket information om våra värdegrunder. Och att det inte är så superviktigt med bakgrunden utan att vi vill hitta någon som passar i vårt lag och lär upp honom eller henne om det behövs.

Annons på engelska

Något oväntat har flera personer med utländsk bakgrund sökt jobbet på Kullingsjö.

– Så en tanke är att man kanske borde skriva en platsannons på engelska, säger Kristoffer Kullingsjö.

Läs mer: Ta nya tag – eller ta tag i att söka nyttLäs mer: Att bygga ett tåligt företag

Checklista för en bra platsannons

• Framgår det vad jobbet går ut på? Jag har sett annonser där man söker djurskötare men inte anger vilka djur det handlar om, säger Annika Bergman.

• Varför är detta ett roligt jobb? Beskriv gårdens/företagets vision och arbetsmiljö så konkret som möjligt. Om personalutveckling är viktigt, tala om det!

• Blocka inte rätt personer från att söka genom att ha för fyrkantiga krav på utbildning.

• Stick ut! Tänk kreativt för att få folk att söka. Kanske en film där medarbetarna berättar om jobbet att sprida i sociala medier?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen