Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 17 juni 2018

Politiska beslut oroar lantbruksföretagare

En ny undersökning visar att politiska beslut skapar stor oro bland lantbruksföretagare. 70 procent av de som svarade såg politiska beslut som det största yttre hotet mot sin verksamhet.

 Lantbruksföretagare oroar sig för sin egen hälsa och för vem som ska ta över när man inte orkar längre. Men största yttre hotet är enligt undersökningen negativ påverkan från politiska beslut.
Lantbruksföretagare oroar sig för sin egen hälsa och för vem som ska ta över när man inte orkar längre. Men största yttre hotet är enligt undersökningen negativ påverkan från politiska beslut. FOTO: Mostphotos

Undersökningen har gjorts av försäkringsbolaget Agria som ett led i att öka kundförståelsen. Det som enligt svaren är den största källan till oro när det gäller företaget är föga förvånande ekonomin.

– Bland annat maskiner och byggnader innebär stora investeringar, och mycket av det som påverkar ekonomin är sådant man inte kan styra själv, säger Agnes Fabricius, vd för Agria.

”Jobbigast när man inte själv kan påverka”

Med 2017 i färskt minne, och en knastertorr start på årets sommarsäsong, kan man konstatera att ogynnsamt väder är en stor källa till oro.

– När man pratar om oro, så vet man ju att den oro som är jobbigast är den man inte själv kan påverka eller göra något konkret åt, säger Agnes Fabricius.

Nästan 40 procent oroade sig också för sin egen hälsa. Kommentarerna visar att man bland annat är rädd att bli sjuk, och för att i så fall inte hitta avbytare.

 Agnes Fabricius, VD för Agria djurförsäkringar, hoppas att fler ska få upp ögonen för hur hårt pressade många lantbrukare är.
Agnes Fabricius, VD för Agria djurförsäkringar, hoppas att fler ska få upp ögonen för hur hårt pressade många lantbrukare är. FOTO: Agria

Vill öka stödet

Ändrade konsumtionsmönster är också något som man är rädd ska påverka företaget negativt.

Många lantbrukare har under våren vittnat om trakasserier från olika aktivistgrupper. Oron har inte blivit mindre av den lobby som fått med sig arrangörer av några större idrottsevenemang, och som tillsammans utmålat betande djur som miljöbovar i stället för att fokusera på svensk- och närproducerat.

300 lantbrukare i Sverige deltog i undersökningen och Agria hoppas att resultatet ska nå ut och öka stödet för de svenska lantbrukarna.

– Vi vill gärna hjälpa till att sprida informationen och hoppas att bland annat politikerna får upp ögonen för lantbrukarnas oro. Vi behöver våra lantbrukare, viljan att fortsätta finns, men de behöver stöd.

”Generationsväxling stort orosmoment”

– Många arbetar själva och när man läser om det ena efter det andra som kan hota eller försvåra verksamheten, har man kanske ingen att bolla tankarna med. Då växer oron och hoten sig större, säger Agnes Fabricius.

Det egna företagets framtid oroar många.

– I kommentarerna ser vi att generationsväxling är ett stort orosmoment. Att som förälder fundera över om man verkligen vill lämna den oro för framtiden som man själv känner, vidare till barnen. Eller oron för att inte ha någon som vill eller kan ta över företaget, säger hon.

Relaterade artiklar

Till toppen