Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Praktiska kurser för lantbruksföretagare via Gård och Djurhälsan

Vill du veta vad som gäller för att få hantera läkemedel hemma för dina djur eller vidareutbilda dig vid en diko-akademi på distans via dator eller surfplatta? Gård och Djurhälsan anordnar ett flertal kurser som vänder sig till olika djurägare.

 Sara Hoff, kommunikationschef på Gård och Djurhälsan.
Sara Hoff, kommunikationschef på Gård och Djurhälsan. FOTO: Emelie Otterbeck

Gård och Djurhälsan ordnar regelbundet kurser för landets gris-, nöt- och fårproducenter, även anställda och studenter vid olika lantbruksskolor kan delta.

– Alla djurägare är välkomna att utveckla sin kunskap tillsammans med oss, Vi ordnar även digitala kurser och har löpande kurser när det finns tillräckligt många intresseanmälningar. Vi försöker anpassa oss efter våra kunders behov, säger Sara Hoff, kommunikationschef på Gård och Djurhälsan.

Här nedan följer ett axplock av de kurser som är aktuella:

Villkorad läkemedelsanvändning

Innebär att du kan ha läkemedel hemma efter överenskommelse med veterinär och behandla vissa bestämda diagnoser. Endagarskurs med genomgång av bestämmelser, hantering av läkemedel, journalföring och avlivning.

Du får också tillfälle att diskutera sjukdomar och hälsovård med en djurhälsoveterinär, specialiserad på ditt djurslag. Den praktiska delen sker på gård med besättningsveterinär. När båda delarna är avklarade får man kursintyg.

Diko-akademin – ny utbildningssatsning på distans

Ett tiotal webbsändningar om aktuella ämnen och gästföreläsare direkt i din dator, platta eller mobil. Sändningarna sänds live dagtid med efterföljande chat med experter. Det går också bra att titta på inspelade sändningar när det passar.

Flera på gården eller arbetsplatsen kan dela på samma abonnemang. Under 2020 är tre av sändningarna subventionerade av medel för landsbygdsutveckling.

Vässa klorna mot smittan

Vänder sig till djurhållare och personal i grisbesättningar som är anslutna eller vill ansluta sig till SSB, smittsäkrad besättning. Föreläsningar, exempel ur verkligheten och aktuella smittsamma sjukdomar. När är det extra viktigt att tänka på smittskyddet? Var ska jag lägga krutet i mitt förebyggande arbete? Hur ser smarta hygienrutiner ut? Varför ska jag sprita händerna nuförtiden?

Foderplanering för får- och lammägare

För dig som vill få ökad kunskap kring fårens foder och hanteringen från vallen och hagen till fårets magar. Steg 1: en digital föreläsning om 4 timmar i en videokonferens.

Steg 2: ett eller flera studiebesök på utvalda gårdar där lammrådgivare Theo den Braver berättar om gårdens lösningar kring foderhantering och foder.

FAKTA: Gård och Djurhälsans kurser

Aktuellt kursutbud finns på www.gardochdjurhalsan.se/kurser. Där kan man även göra en intresseanmälan i fall det inte finns någon aktiv kurs för tillfället. Man blir då kontaktad och erbjuden plats då en ny kursomgång planeras. Intresseanmälan är inte bindande.

Gård och Djurhälsan ägs av Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och Svenska Köttföretagen. Den sistnämnda är majoritetsägare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen