Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Prisad pionjär fick stipendium av Kronprinsessan

Lantbruksföretagaren Joakim Svensson fick Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling. Genom att vidareutveckla gårdens verksamhet har han skapat fler ben att stå på och ökat lönsamheten.

 Lantbruksföretagaren Joakim Svensson fick Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling.
Lantbruksföretagaren Joakim Svensson fick Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling. FOTO: Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien/ Erik Cronberg

Stipendiaten är uppväxt inom lantbruket på Österlen, men utbildade sig till grävmaskinist. Han har bland annat arbetat på ett stort lantbruk i Kanada och 2009 köpte han in sig i en gård med kalkonuppfödning och växtodling utanför Tomelilla.

Joakim Svensson fick ta emot stipendiet av kronprinsessan Victoria, under KLSA:s sammankomst på måndagskvällen 28 januari.

Sedan 2014 driver han och sambon Malin Nilsson Lunnarps Jord och Fjäder tillsammans, och har sedan dess gjort stora förändringar på gården. Bland annat minskade man elförbrukningen och gick över från olja till flis för uppvärmning.

Utvecklingen gjorde produktionen mer kostnadseffektiv, samtidigt som man minskade gårdens klimatavtryck.

Odlingspionjär

Under resans gång har man även utökat verksamheten med ett företag för import och försäljning av verktyg, samt pionjärodling av tulpanlökar.

”I Sverige säljs 160 miljoner tulpaner mellan jul och påsk men vi hade ingen inhemsk produktion. Istället importeras lökar producerade på ett sätt som inte lever upp till det svenska regelverket”, säger Joakim Svensson i ett pressmeddelande.

2015 planterade de lökar på 0,5 hektar friland, vilket gav 300 000 tulpaner. Både tulpaner och lökar rönte stort intresse.

I motiveringen för stipendiet skriver juryn, att Joakim Svensson med egen kraft förvärvat en gård med växtodling och kalkonuppfödning och vidareutvecklat den till god lönsamhet. Juryn tar också upp den breddade verksamheten som skapat nya affärer.

Mer lökar och kalkoner

Nu finns planer på att utöka tulpanodlingen och även kalkonproduktionen, som de tror har stor potential.

”Vi har inte de traditionerna i Sverige och det tar lite tid att ändra på, men det kommer. Det sker stora förändringar av kostvanorna, människor blir både rikare och mer miljömedvetna, tekniken utvecklas oerhört snabbt. Villkoren för dagens bönder kommer att förändras radikalt, även jämfört med den revolution generationen innan har fått uppleva”, säger han.

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling är 100 000 kronor, och delas ut till unga begåvningar som utmärkt sig inom området. Man delar även ut stipendium till unga inom naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, internationella studier och musik.

Stipendiaterna ingår sedan i ett eget nätverk som bland annat gör gemensamma studieresor.

LÄS MER: Åtta av tio sålda tulpaner är svenskodladeLÄS MER: Nu börjar högsäsongen – här odlas 7,8 miljoner tulpaner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen