Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Här är frågorna som du inte ska ställa under arbetsintervjun

Finns det frågor som man inte får ställa till en sökande under intervjun? Arbetsrättsjuristen reder ut vad som gäller och tipsar om frågorna du bör undvika.

 Mia Fransson, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega.
Mia Fransson, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega. FOTO: Almega

Att intervjua en person för en eventuell anställning är inte lätt. De självklara frågorna handlar om att ta reda på om personen har den kunskap och erfarenhet som behövs för att göra jobbet på ett bra sätt.

Man vill också ställa frågor som ger en känsla av vem personen är, vad den kan tillföra och hur den kommer att fungera i verksamheten, både professionellt och socialt.

Det finns andra frågor som kan tyckas relevanta, särskilt som liten företagare med små marginaler. Till exempel om sjukdomshistorik, funktionsnedsättning eller hur man tänker kring familj och barn.

– I Sverige får man ställa vilka frågor man vill, men tänk efter före. Frågor som rör diskrimineringsgrunderna kan slå tillbaka, så ställ dig alltid frågan om det är värt det och relevant för tjänsten, säger Mia Fransson på Almega.

Även om de inte är olagligt att fråga, finns tydliga restriktioner kring hur du får använda det du får veta. Flera företagare har fällts för diskriminering i just detta sammanhang de senaste åren.

– Du behöver inte ha uppsåt, det räcker att det du sa eller gjorde kan uppfattas diskriminerande även om du inte menade det så. Det bästa är oftast att inte veta.

– Annars finns risken att man hamnar i en situation där man inte kan bevisa att man inte vägde in informationen i urvalet.

Att hävda okunskap om lagen fungerar inte. Tänk stöld, du kan hävda att du inte visste att man inte får gå ut ur butiken med en ny jacka utan att betala, men du kommer ändå med största sannolikhet att dömas för stöld.

– Oavsett företagets storlek, behöver man kunskap om lagstiftningen. Okunskap kan leda till att man inte vågar ta obekväma beslut av rädsla att göra fel.

– Då slipper man också de dyra lärpengar det innebär om man blir fälld.

Frågorna kan också göra den sökande så obekväm att den kanske inte längre är intresserad av jobbet.

– Det är ont om personal i dag, så man måste tänka på hur man framstår. Ska man attrahera folk får man ha bra etik och moral och visa att de här värdeorden lever vi också upp till.

– Dessutom är informationen om exempelvis sjukdomshistorik sällan så mycket värd. Även om personen har skött sig fläckfritt och aldrig varit sjuk, säger det väldigt lite om vad som händer i framtiden, säger Mia Fransson.

LÄS MER: Jobbångest – här är tipsen som hjälper dig att tänka rätt

FAKTA: 7 tips för att inte hamna i klistret

– Tänk efter före vilka frågor du ska ställa.

– Ställ samma frågor till alla sökande.

– Låt dig inte lockas med i diskussion om känsliga ämnen.

– Skaffa dig kunskap så att du vet vad som gäller, till exempel gå en kurs om arbetsrätt.

– Fråga dig själv vad du ska göra med informationen, är det verkligen värt att ställa känsliga frågor.

– Om ni pratar om känsliga ämnen, väg dina ord på guldvåg. Formuleringen kan avgöra allt.

– Grundregeln är: Ställ aldrig frågor som rör de sju diskrimineringsgrunderna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen