Så bra är nya affärsutbildningen för mjölkbönder
Bra att lära sig utmana gamla arbetssätt. Mindre bra att utbildningen inte alltid tar hänsyn till de villkor som gäller för mjölkproducenter. Det är omdömen från Marie Jacobsson, en av de allra första eleverna på IHMs affärsutbildning för mjölkbönder.
Marie Jacobsson, som driver Hejnumkällingens gård med 120 mjölkkor på norra Gotland, är en av tolv elever i den första klassen på en ny utbildning för mjölkbönder på IHM Business School.
– Utbildningen har gjort att jag börjar se mig själv mer som en ledare för ett företag. Eller, i alla fall försöker jag göra det.
Fokus på affärsmål
Hon började hösten 2018 och har gått tre av de sju modulerna som har fokus på att till exempel identifiera affärsmål, effektivisera arbetsprocesser och personalledning.
– Jag har två anställda och jag tror att de tycker att jag är lite virrig nu, mer ifrågasättande. Även en vardaglig syssla kanske kan utföras mer effektivt inser man, säger Marie Jacobsson.
En process
Utbildningen har också gett en fördjupad förståelse för nyckeltal och hur man följer utvecklingen på gården för att se vad som är mest lönsamt.
Meningen är att detta ska utmynna i ”hur vill jag driva den här gården för att nå så bra resultat som möjligt”, men det är en process, ingen quick fix.
Saker att förbättra
Utbildningen är bra, inte minst på grund av erfarenhetsutbytet med andra elever, men det finns förbättringspotential, tycker Marie.
– Det är för lite förankring i lantbruksvärlden, som har sina specifika villkor och regler. Den största skillnaden jämfört med annat företagande är att det inte är vi mjölkbönder som sätter priserna när vi levererar till Arla, sådant kunde utbildningen ta mer hänsyn till.
Går trögt
Redan ett år efter start har den nya affärsutbildningen, som IHM Business School utvecklat i samarbete med Arla, problem med för få anmälda till innevarande termin.
Varför är det svårt att få elever?
– Det är en kulturfråga och det handlar om en investering i tid som kan vara svår att överblicka. De som går utbildningen får igen det, men kanske inte ser det initialt, säger Johan von Walkendorff, affärsutvecklare på IHM.
Behöver inte kunna branschen
Som svar på Marie Jacobssons kritik angående dålig förankring säger han att IHM:s uppgift inte är att kunna branschen, det ska Arla, som varit med och utvecklat programmet göra, och att Arla är helt införstådd med den rollfördelningen.
– Men det är tydligt att deltagarna fortfarande inte förstått IHM:s roll där. Vi behöver nog ta det igen vid uppstart av nästa modul i september. Och så hoppas jag att våra handledare förstår grundproblematiken gällande till exempel prissättningen. Det måste så klart vara en central del.
Nära två veckors utbildning
Utbildningen ges i Stockholm och omfattar 13 dagars klassrumsundervisning och hemuppgifter. Kursavgiften är 55 0000 plus moms.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.