Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 4 maj 2018

Så förbereder du dig för arbetsintervjun

Har du sökt ett jobb och blivit kallad till intervju, men bävar för mötet? Här är tips på några vanliga frågor som du bör ha svar på.

 Det är inte alla som blir kallas till intervju, men trots glädjen att få chansen, är det många som oroar sig inför mötet.
Det är inte alla som blir kallas till intervju, men trots glädjen att få chansen, är det många som oroar sig inför mötet. FOTO: Ozgur Coskun

De allra flesta blir nervösa när de ska intervjuas för ett nytt jobb, och det händer att man i efterhand tänker ”Varför svarade jag så?”. Jobb & Karriär har pratat med rekryterare och samlat några frågor som de flesta arbetsgivare vill ha svar på. Om du är förberedd på dem kan din intervju gå bättre.

1. Hur kvalificerad är du för tjänsten?

Du bör ha svar på vilka som är dina största styrkor som person, och inom det aktuella området. Vad har du för erfarenheter av liknande uppgifter, och inom det område du kommer att arbeta inom?

Ha också ett bra svar på varför de ska anställa just dig.

2. Vad motiverar dig?

Här ska du kunna berätta vad som driver dig och vart du är på väg.

Var ser du dig själv om två eller fem år? Vad är viktigast för dig, är det att jobbet är roligt, att sammanhållningen är bra i gruppen, att du får nya utmaningar eller hög lön?

3. Varför byter du jobb?

En vanlig fråga är varför du lämnade tidigare jobb. Berätta ärligt men avvägt. Kanske du inte fick de utmaningar du sökte, eller att du inte trivdes i teamet.

Att du valde att lämna när det inte fungerade gör att du framstår som stark, men skyll inte på någon annan och tala aldrig illa om tidigare arbetsgivare.

4. Vilken är din största svaghet?

Denna fråga är väldigt vanlig. Tänk noga igenom var dina svagheter ligger, hur du hanterar dem och hur det kan vara till fördel i ditt nya arbete.

Till exempel: Är du väldigt noggrann så att arbetet kan ta längre tid? Berätta, men visa att du är medveten och även kan arbeta snabbt, i stället för att i alla lägen leverera bättre än efterfrågat.

Är du väldigt effektiv, så att din snabbhet gör att du ibland har fått komplettera? Samma som i frågan ovan, berätta och visa att du är medveten, exempelvis att du alltid går igenom det du har gjort och försäkrar dig om att inget saknas.

5. Hur kommer du att passar in?

Arbetsgivare ställer ofta frågor för att få en fingervisning om hur du kan passa både i rollen och i gruppen. Vilken typ av människor du arbetar bäst och sämst med, vilken roll du brukar ta i en grupp och om du helst jobbar ensam eller i samarbete med andra. Tänk över hur du ska svara kopplat till den tjänst du söker, och varför du kommer att passa bra just där.

Den som förberett sig på dessa frågor, är förhoppningsvis lite bättre rustad och lite mindre nervös när det är dags.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen