Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Sjukreglerna som företagare måste känna till under coronakrisen

Under coronakrisen tar staten tillfälligt tar hela kostnaden för sjuklöner för den som driver aktiebolag. För egenföretagare med F-skattsedel förlängs förslaget om slopat karensavdrag under dag ett, så att det gäller dag 1–14. Det innebär att egenföretagaren får sjukpenning för dessa dagar.

 Regeringen har beslutat att staten tillfälligt ska ta hela kostnaden för sjuklöner, något som också påverkar egenföretagare.
Regeringen har beslutat att staten tillfälligt ska ta hela kostnaden för sjuklöner, något som också påverkar egenföretagare. FOTO: Istock

De tillfälliga reglerna gäller under april och maj 2020. Dock: de egenföretagare som har en karenstid på 30–90 dagar omfattas inte av dem. Enligt organisationen Företagarna innebär det att 12 procent av landets egenföretagare därmed blir utan ersättning.

Även kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden avskaffas tillfälligt. Beslutet innebär att en medarbetare som är sjuk kan vara hemma från jobbet i upp till 21 dagar utan läkarintyg, något som gäller från och med 27 mars 2020.

Frågor och svar för arbetsgivare och egenföretagare:

Vad innebär det att karensavdraget slopas?

Försäkringskassan betalar ut ersättning för den första dagen i sjukfallet retroaktivt. Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt.

Vad innebär slopad karens för den som är egen företagare?

Du som är egenföretagare med karensdagar eller karenstid i sjukperiodens början ansöker om ersättning för karensdagarna eller karenstiden. Du får ersättning med 804 kronor per dag. Försäkringskassan betalar ut ersättningen i form av sjukpenning för upp till 14 dagar. På Försäkringskassans e-tjänst Mina Sidor går det att ansöka om ersättning.

Vad innebär det för mig som har aktiebolag?

Försäkringskassan betalar ut ersättningen för den första sjukskrivningsdagen efter ansökan från dig. 

Vem ska betala ut ersättningen för karensavdraget?

Försäkringskassan ska betala ut ersättningen för den första sjukskrivningsdagen efter ansökan från den som är anställd. 

Från och med när ska detta gälla?

Från och med den 11 mars till och med den 31 maj 2020. Den som fått karensavdrag kommer att få ansöka om ersättning retroaktivt.

Om jag har ett eget aktiebolag ska jag anmäla mig till Försäkringskassan första sjukdagen jag är sjuk?

Nej, sjukanmälan ska göras som vanligt. Den som fått ett karensavdrag kan sedan ansöka om ersättning hos Försäkringskassan retroaktivt.

Om jag har en egen firma ska jag anmäla mig till Försäkringskassan första sjukdagen jag är sjuk?

Kolla med Försäkringskassan vad som gäller, forsakringskassan.se. Vid denna tidnings pressläggning före påsk var detta fortfarande oklart.

Vilken ersättning får jag för karenstiden om jag har en egen firma om jag blir sjuk?

En egenföretagare ska kunna söka ersättning för egen karens. Kolla med Försäkringskassan vad som gäller.

Källa: Försäkringskassan.

Fakta:

Många kommuner har tagit fram egna åtgärder för att underlätta för företagare. Besök därför din kommuns webbsida för att se vad som gäller lokalt. 

På webbplatsen verksamt.se finns länkar till landets regioner där man kan klicka sig fram och se vilka stöd som erbjuds till företagare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen