Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Skånska hästföretag vässar kompetensen

Med stöd från Jordbruksverket startas utbildning för att öka kompetensen och konkurrenskraften hos skånska hästföretagare.

 Pernilla Colhag med kollegan Cecilia Henriksson som arbetar med projekt för kompetensutveckling av hästföretagare.
Pernilla Colhag med kollegan Cecilia Henriksson som arbetar med projekt för kompetensutveckling av hästföretagare. FOTO: Privat

Det är Sjöbo kommun som står för projektet där man under ett och ett halvt år ska jobba med kompetensutveckling av hästverksamheter i sydöstra Skåne.

”Till en kostnad som även småföretagare kan klara”

Bland annat finns planer på en utbildning i företagsledning och arbetsgivarfrågor.

– Vi har pratat med Hushållningssällskapet i Skåne och med LRF, om möjligheten att göra en utbildning med grund i det material som redan finns för lantbrukare. Vi vill få till stånd en utbildning som är effektiv och inte för lång – samt till en kostnad som även småföretagare kan klara.

– Sjöbo kommun är en riktig hästkommun med många olika hästverksamheter. Skånes ridsportförbund jobbade för att få fler deltagare i sina tävlingar. Då började Sjöbo kommun titta på hur man skulle kunna få med det i en bredare satsning på hästnäringen i regionen, säger Pernilla Colhag, affärsutvecklare för projektet Hållbart hästföretagande.

 Man är noga med att inte dela in företagarna traditionellt efter inriktning på träffar och kurser. Alla lär av varandra och delar sina erfarenheter.
Man är noga med att inte dela in företagarna traditionellt efter inriktning på träffar och kurser. Alla lär av varandra och delar sina erfarenheter. FOTO: Privat

Testomgång

Under våren 2017 startades ett pilotprojekt som pågick under 18 månader och innefattade Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn.

– Jag och min kollega började titta på vilka behov som fanns. Vi pratade med ett stort antal hästföretagare för att få reda på vad de behövde. Tävlingar var en del, där vi ville belysa möjligheten att kombinera tävling och semester genom hästföretagare som erbjuder övernattning med box, säger Pernilla Colhag.

Under ett pilotprojekt anordnades träffar för hästföretagarna där de fick möjlighet att diskutera olika viktiga frågor och utveckla sitt företagande genom att lära av varandra och av inbjudna föreläsare. Det är denna verksamhet som man nu vill fortsätta och utöka.

 Samverkan och utbildning ska öka konkurrenskraften.
Samverkan och utbildning ska öka konkurrenskraften. FOTO: Privat

Alla inriktningar

– Vi satsar på träffar och utbildning. Många småföretagare har få eller inga kollegor, det är mycket värt att få träffa andra och prata.

– Vi är noga med att inte ha några av de traditionella gränserna som finns inom hästnäringen. Alla hästverksamheter kan lära av varandra och möter ofta samma hinder för sina verksamheter och sitt företagande. Under arbetet med pilotprojektet Hållbar hästturism såg vi effekterna av att arbeta med att utveckla hästnäringen snabbt, och det ger fina resultat i hela sydöstra Skåne, sa Cecilia Henriksson projektledare för Hållbart Hästföretagande i en kommentar.

Man fastslår att hästföretag skapar sysselsättning på landsbygden och lockar besökare till området.

FAKTA: Projektet för hästföretagare

– Projektet startar 1 februari 2019.

– Man kommer att arbeta med coachning och utbildning av hästnäringen i entreprenörskap, innovation, juridik, ledarskap och företagsekonomi.

– Tanken är att därigenom få vassare hästföretagare.

– Värdet av producerade tjänster och varor kommer därmed att öka och bidra till ökad sysselsättning och en hållbar tillväxt för näringen.

– Sydöstra Skåne har många företag och organisationer inom hästnäringen och är ett hästtätt område med cirka 6 000 hästar.

– Projektet Hållbart hästföretagande samarbetar med innovationscentrum för landsbygden.

Källa: Sjöbo kommun

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen