Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Stor potential i nyanländ arbetskraft

Oklara regler och obefintlig kommunikation mellan myndigheter försvårar för den som vill anställa nyanlända. Sättra gård gick miste om en praktikant de ville anställa då han tvingades flytta till en annan stad.

 Nader Alkeswami gör skördetröskan ren.
Nader Alkeswami gör skördetröskan ren. FOTO: Lisa Rogert

På Sättra Gård har man deltagit i projekt för att matcha nyanlända med jobb i gröna näringar. När det gäller att hitta rätt personer, har det på det stora hela varit mycket lyckat.

Blev av med bostad

Dock har man även fått vara med om en god matchning, som i stället för anställning ledde till stor sorg för alla inblandade.

– Vi hade en praktikant som var jätteduktig. Allt fungerade bra både med jobbet och socialt, men så visade det sig att han skulle bli av med sin bostad. Han har familj och mindre barn, det var omöjligt att få tag på en tillräckligt stor bostad inom rimligt avstånd, säger Mia Eriksson, som arrenderar och driver gården tillsammans med Mats Eriksson.

Praktikanten tvingad till flytt

Under två år får man som nyanländ hjälp med bostad, sedan ska man hitta eget. Trots att man var mitt i praktikperiod som skulle leda till arbete, gick det inte att diskutera frågan alls. Praktikanten blev tvungen att flytta till Halmstad.

– Det är vattentäta skott mellan myndigheterna. Bostadshandläggaren vägrade prata med mig alls och när vi bad arbetsförmedlingen om hjälp att förklara läget, sa de att de inte fick ha någon kontakt myndigheter emellan.

– Man engagerar sig i människor och får se en hel familjs liv och kontaktnät slås i spillror. Det var väldigt jobbigt för alla parter.

Mekat med stridsvagnar

Mia Erikssons erfarenheter är dock till största delen goda.

– Vi har en anställd från Syrien, Nader Alkeswani, som kom till oss genom ett praktikprojekt. Han är uppvuxen med jordbruk, hade mekat med stridsvagnar och är en stor tillgång på gården sedan ett par år nu, berättar hon.

”Jag vill jobba med dig”

De fick kontakt genom lokal ”speed-dating” för nyanlända och företagare.

– Nader stod och väntade på att få prata med Mats. När han kom fram sa han ”Jag vill jobba med dig”. Planen var att det skulle vara extra hjälp, grädden på moset, men han är för bra för det.

Önskar mer stöttning

Mia Eriksson är nöjd med satsningen, men hade önskat lite mer stöttning, framförallt kring kommunikationen, som kräver extra.

– Det hade varit bra med lite stöd från arbetsförmedlingen, till exempel tolk i början. Vi får åka ut och visa, det går inte att bara ringa eller skicka sms och säga vad som behöver göras. Bara språket sätter sig så rullar det.

Fakta: Checklista

Om din tänkta arbetskraft är från EU/EES-land:

1. Identitetshandling.

2. Anställningsvillkor, skriv ett anställningsavtal.

3. Beskattningsregler, ansök om SINK vid anställningstid kortare än sex månader.

Om din tänkta arbetskraft är från icke EU/EES-land:

1. Behov, går det inte att hitta arbetskraft inom EU/EES?

2. Skriftligt anställningserbjudande/ annonsering. Du måste annonsera platsen för att visa att du inte hittar arbetskraft inom Sverige.

3. Ge facklig organisation möjlighet att yttra sig.

4. Redovisa för migrationsverket hur företaget kan betala lön i tre månader (endast vissa branscher).

5. Anställningsvillkor i nivå med gällande kollektivavtal, försörjningsmöjlighet (minst 13 000 kr/mån).

6. Identitetshandling och ev. visum.

5. Arbetstillstånd och eventuellt Uppehållstillstånd.

6. Beskattningsregler, ansök om SINK vid anställningstid kortare än sex månader.

”Får många frågor”

Arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare (tidigare SLA), får ofta frågor kring oklara regler och obefintlig kommunikation mellan myndigheter. Många vittnar om att man över huvud taget inte får kontakt med någon som kan svara på frågor inom berörda instanser.

– Vi får många frågor kring att anställa nyanlända. Framför allt så är det svårt att få kontakt och ställa frågor till en del instanser. Handläggningstiden är ofta väldigt lång och det går inte att få information om hur lång tid man kan förvänta sig att det ska ta, säger Lena Andersson på Gröna Arbetsgivare (tidigare SLA).

– Man skulle önska att till exempel Migrationsverket kommit lika långt som skatteverket, när det handlar om information och möjlighet till personlig kontakt.

Svårt få svar på frågor

Hon tycker att det är konstigt att man till exempel inte har någon bemannad chatt-funktion.

– Det blir väldigt frustrerade när det tar så lång tid, och är så svårt att få svar på frågor. Särskilt när det gäller kommunikation, så finns det mycket att önska, säger Lena Andersson.

Förödande motstånd

Hon tror att det kan vara förödande för både arbetsgivaren och den som försöker etablera sig i ett nytt sammanhang.

– Kommer man in till Sverige och vill jobba, och möter allt detta motstånd, så är det ju risk att man hamnar någon helt annanstans än i jobb.

Hög belastning

Migrationsverket svarar att man har en mycket hög belastning på sina anställda.

”Vi har en hög belastning vilket gör att det ibland kan ta lång tid att komma fram till oss via telefon. Vi har för tillfället sett en rejäl ökning av inkommande samtal, vilket också förklarar den förlängda väntetiden” skriver Tobias Åkerman, presschef på Migrationsverket.

Längre tid få beslut

Handläggningstiderna hänvisar han till att det inom gröna näringar ofta gäller kontrollbranscher.

”Vi kontaktar inte sökande löpande även fast det tar lång tid. I ärenden som rör kontrollbranscher, som exempelvis skogsbruk och lantbruk, tar det vanligtvis längre tid för den sökande att få ett beslut.”

Satsning för matchning

För att få fler gröna företag att växa och matcha arbete med arbetskraft driver LRF, med bidrag från Tillväxtverket, satsningen Nya nätverk för jobb på landet. 10 miljoner kronor har projektet beviljats, och LRF går in med ytterligare 3 miljoner kronor.

– För integration och för att komma i arbete, är det jätteviktigt med lokalt engagemang. LRF finns i hela Sverige och har stora lokala nätverk vilket ger oss ett unikt utgångsläge, säger Mats Bergling, projektledare för Nya nätverk för jobb på landet.

LÄS MER: LRF PLUS De ska skörda frukterna av sitt första jobbLÄS MER: SLU avbryter snabbspår för djurskötare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen