Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Sveaskog satsar på medarbetarnas hälsa

Skogskoncernen har fått bidrag till en tvådelad utmaning med friskvårdstema. Både förebyggande och rehabilitering i det gröna arbetslivet, står i fokus på Centralfonden.

 Sveaskog ser redan positiva effekter av sin satsning på hälsa för anställda.
Sveaskog ser redan positiva effekter av sin satsning på hälsa för anställda. FOTO: Rolf Segerstedt

Under hela 2018 står Sveaskogs medarbetares hälsa i centrum. Bolaget satsar stort med hjälp av medel från Centralfonden för ett friskare och hälsosammare Sveaskog.

Satsningen gäller hela företaget och består i två delar. Dels en tränings och aktivitetsutmaning kallad Sveaskogsutmaningen, där medarbetarna i lagform och enskilt kan samla poäng när de tränar, promenerar eller gör någon annan fysisk aktivitet.

Ska inspirera

Den andra delen är att alla maskinlag, plantskolor och kontor får besök av projektanställda hälsocoachen Moa Bågenholm. Hon ska inspirera medarbetarna till bättre hälsa genom föreläsningar och enskilda samtal om stress, kost och fysisk aktivitet.

– Sveaskog har redan nu väldigt låga sjukfrånvarotal och det vill vi behålla och kanske minska ännu mer, berättar hon.

Arbetet hade ett halvår in i 2018 redan gett mätbara resultat. Varje omgång av hälsoutmaningen är sex veckor och de anställda får besvara frågor om sin hälsa varannan vecka under omgångarna.

 Moa Bågenholm, hälsocoach hos Sveaskog.
Moa Bågenholm, hälsocoach hos Sveaskog. FOTO: Privat

Samlad rapport

Det är resultatet från de samtliga tre tillfällena som sammanställs och utgör resultatet i hälsorapporten.

– Bara i den rapporten så kort efter starten så upplevde de att de mådde bättre, var i bättre form och var gladare, säger Moa Bågenholm.

De tendenserna tror hon att de kommer se mer av.

– Det vi hittills observerat är väldigt positivt. Medarbetarna på Sveaskog är lyhörda, ställer bra och relevanta frågor och jag tror att de resultat vi får i slutet av 2018 kommer att se mycket bra ut.

LÄS MER: Sveaskog letar ny vd

FAKTA: Centralfonden

– Stiftelsen Centralfonden ska verka för ett hållbart arbetsliv för anställda inom skogsbruk och skogsindustri. Fokus ligger på rehabilitering och friskvård.

– Stiftelsen bildades av fack och arbetsgivare med stöd av regeringen. Syftet är ”sociala ändamål till fromma för anställda inom skogsbruket och skogsindustrin”.

– Avkastningen från fondens kapital ska användas för rehabilitering och friskvård för anställda inom skogsbruk och skogsindustri.

– Fack och arbetsgivare har möjlighet att söka medel från fonden, som sedan beslutar om bidrag enligt fastställda riktlinjer.

– Stiftelsen leds av en partsgemensam styrelse, med lika många ledamöter från facket som från arbetsgivarsidan.

– Regeringen utser ordförande samt vice ordförande och Styrelsen utser ett arbetsutskott som ansvarar för operativa frågor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen