Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Sveriges bästa ridlärare sätter hästarna i centrum

Efter att ha utnämnts till årets ridlärare på hemmaklubben i Karlstad tolv år i rad utnämndes Maria Persson från Kristinehamn till den bästa ridläraren i hela Sverige,

– Det är stort, säger hon.

 Maria Persson har utsetts till Sveriges bästa ridlärare.
Maria Persson har utsetts till Sveriges bästa ridlärare. FOTO: Privat

Maria Persson har arbetat inom yrket sedan 1993 och utbildat sig under tiden. Förutom att hon är hippolog har hon också utbildat sig internationellt på Euroride.

– Det är en utbildning för ridlärare i Europa där vi studerade hästhållning och ridning i tre länder; Frankrike, Tyskland och Sverige, berättar hon.

Priset som årets ridlärare tror Maria Persson att hon fått tack vare att hon engagerar sig i sina elever, kan entusiasmera, är kunnig men också har tålamod.

– Det gäller att eleverna förstår att det tar tid att lära sig rida och att de måste träna mycket. Det innebär att ridläraren bör vara glad och positiv men också ha en stark vilja och tro på sig själv.

FAKTA: Maria Persson

Ålder: 49

Bor: Kristinehamn

Ridlärare sedan: 1993

Aktuell som: Sveriges bästa ridlärare 2018

Hästarnas mående

Men hon menar också att det inte bara handlar om pedagogiken, hästarna är minst lika viktiga. Att de ska må bra i sin roll som läromästare är också en av ridlärarens uppgifter.

En vanlig dag på jobbet innebär för Maria Persson kontorstid och planering i början av dagen innan hon går vidare till att borsta och se över hästarna innan lektionerna startar under eftermiddagarna. Ofta är det dessutom hon som stänger och kvällsfodrar i stallet innan dagen är slut.

Vad är det bästa respektive sämsta med yrket?

– Det bästa är helt klart att jobba med hästar och att man träffar så många härliga människor. Det sämsta är kylan på vintern.

Förutom arbetet på Karlstads ridklubb har Maria Persson ett eget företag på deltid där hon utbildar privatryttare i dressyr och hoppning.

Marie Perssons tips för att bli en bra instruktör:

1: Planera lektionerna väl men våga också ta avsteg från planeringen om det behövs. Var flexibel – det handlar om levande djur och människor.

2: Reflektera och fundera alltid efter varje lektion – vad blev bra och vad behöver utvecklas.

3: Sätt alltid hästens väl och ve och ve i fokus. Den måste må bra för att kunna lära eleverna rida.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen