Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Syokonsulenten: Det här är bra att veta om naturbruksprogrammet

I Sverige finns 124 gymnasier som vänder sig till den som vill gå naturbruksprogrammet. För den som har svårt att bestämma sig finns ofta chans att byta inriktning efter det första året på ett naturbruksgymnasium.

I januari ska ansökningarna till gymnasiet vara inlämnade. För den som vill jobba inom skogs- och lantbruket finns naturbruksprogrammet med inriktningarna djurvård, hästhållning, lantbruk, naturturism, skogsbruk och trädgård. Dessutom finns en särskild variant: marinbiologi/vattenbruk

Många program ger både behörighet att plugga vidare till högskola och en yrkesexamen som gör det enklare att få ett jobb direkt efter skolan.

Anna Ruus är syokonsulent vid Önnestads naturbruksgymnasium i Skåne som erbjuder flera utbildningar med riksintag. För den som har svårt att välja finns det möjlighet att byta yrkesutgång inom samma inriktning under första året. Detta eftersom alla elever som till exempel har valt lantbruk får pröva på både växtodling, maskin och lantbruksdjur, tipsar hon.

– Första året läser alla samma ämnen, så för den som var inriktad på växtodling kan välja att gå över till maskinförare och vice versa. Det brukar alltid vara några elever som byter varje år, säger hon och berättar att samma principer gäller för skogsutbildningarna på Önnestad.

På senare år har allt fler elever utan lantbrukarbakgrund sökt sig till naturbuksutbildningarna, enligt Anna Ruus.

– Så man ska inte vara rädd för att söka till maskinförarutbildningen, även om man aldrig har suttit i en traktor.

Fakta: Gymnasievalet 2021

De specifika datumen för ansökan och svarstider skiljer sig beroende på kommun. 

Allt om skolornas datum för 2021 års gymnasieval finns på gymnasium.se. Här finns också korta presentationer av skolornas inriktningar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen