Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Ta nya tag - eller ta tag i att söka nytt

Nu är många tillbaka på jobbet efter sommarsemestern. Är du redo att ta tag i höstens utmaningar eller redo att helt byta utmaning?

 Anja Westberg arbetar bland annat som ombudsman på Kommunal, inom de gröna näringarna.
Anja Westberg arbetar bland annat som ombudsman på Kommunal, inom de gröna näringarna. FOTO: Johanna Stjerna, Kommunal

På hösten är det vanligt att fundera lite extra över vad man gör på jobbet och hur det är på arbetsplatsen. Den som varit ledig kanske har fått lite distans och ser saker med nya ögon.

Det kan vara att man har ny kraft att ta tag i saker, kanske att man plötsligt ser hur uppgifter kan lösas på ett bättre och mer effektivt sätt. Men det kan också vara så att man ser brister och säkerhetsrisker som man inte har tid att fundera över när allt bara snurrar på.

– Om man kommer tillbaka och vill ta tag i arbetsmiljöfrågor eller sådant som inte fungerar så bra, men kanske inte vet hur man ska gå till väga, så tycker jag man ska kontakta sin lokala fackliga representant. Då kan man diskutera vad det handlar om, och få hjälp med hur man ska gå vidare, säger Anja Westberg, ombudsman gröna näringar på Kommunal.

Även utan lagbrott

– För mer omfattande felaktigheter, något som är farligt eller på annat sätt bryter mot lagen, finns ju regler att stödja sig på. Men även om det inte rör sig om rena lagbrott, kan man få hjälp att ta upp brister på ett bra sätt.

Hon ger ett exempel med arbetsskor.

Arbetsgivaren tillhandahåller skyddsstövlar, men det är 35 grader varmt, personalen badar i svett och lyfter frågan om skyddsskor. Arbetsgivaren har gjort sin plikt och bryter inte mot lagstiftningen, men frågan är om inte alla tjänar på att medarbetarna även har vanliga skyddsskor för uppgifter som inte kräver stövlar. De flesta arbetar nog bättre och mer effektivt utan värmeslag och fotproblem.

– Man kan ofta få hjälp av ett ombud som kommer ut och tittar på verksamheten och hjälper till att ställa krav på förändringar, säger hon.

Se över möjligheter

Några kommer tillbaka till jobbet och känner att nu är det nog. Alla har bättre och sämre dagar, men det gagnar ingen att man härdar ut på ett jobb där man verkligen vantrivs.

Då gäller det att antingen hitta stöd och styrka för att lyfta problemen, eller modet och kraften att byta jobb.

Det skadar aldrig att se över nya möjligheter och utmaningar. Vem vet, kanske du hittar ditt drömjobb.

Under Jobb & Karriär på landlantbruk.se kan du läsa om många spännande yrken bland våra artiklar kring arbetsliv och utbildning.

FAKTA: Dags att byta jobb?

1. Bitter och arg. Går du till jobbet, men ägnar mer energi på att irriteras av allt som inte fungerar, än du gör på själva jobbet?

2. Allt rullar på. Om du kunde byta jobb i dag utan att riskera något skulle du göra det. Om ja, vad skulle du byta till och vad håller dig tillbaka?

3. Trygg och nöjd. Har du fastnat i trygghetsträsket, en trygg anställning, men utan de utvecklings- och karriärmöjligheter du egentligen längtar efter?

4. Trivs inte i gruppen. Är konflikterna fler än samförstånden, har du medarbetare som hellre fäller krokben än hjälper någon på fötter?

5. Dysfunktionell ledning. Får du ingen uppmuntran när du gjort stora insatser, men ovett för allt annat?

Ett vanligt karriärtips är att varje år tänka över vad man gjort det gångna året, och skulle vilja göra framöver. Flera fackförbund erbjuder karriärsrådgivning som ett stöd i karriärfunderingarna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen