Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 1 juni 2018

Tävling lär barn om skogen

Genom att lära skolbarn om skogsbruk, vill man öka intresset för arbete i skogsbranschen. I Dalarna - Gävleborg har Skogens Mästare 2018 nyligen korats, här får barn tävla i skogskunskap.

 Sjätteklassare tävlade i ämnet skogsbruk, en tävling som arrangeras av föreningen Skogen. Syftet är att öka intresset för skogsbranschen.
Sjätteklassare tävlade i ämnet skogsbruk, en tävling som arrangeras av föreningen Skogen. Syftet är att öka intresset för skogsbranschen. FOTO: Gunilla Häggström

Tävlingen anordnas av föreningen Skogen och riktar sig ursprungligen till skolklasser i sjuan, men årets tävling i Dalarna – Gävleborg avgjordes mellan sjätteklassare.

– Vi har valt den årskursen för att vi tror att det är lättare med en sammanhållande lärare, men det är ju inte hugget i sten hur det ska vara. Ursprungskonceptet är riktat till årskurs 7, säger Maria Nilsson, Regionsamordnare för Skogen i skolan i Dalarna på föreningens hemsida.

För att kvala till finalen tävlade barnen genom att svara på frågor baserade sig på ”Boken om skogen”, en lärobok som alla deltagande klasser fått att arbeta med. De har också gjort redovisning om minst ett studiebesök hos ett företag i skogsbranschen och en redovisning om allemansrätten.

Final i Älvdalen

I finalen tävlade fyrmannalag med två flickor och två pojkar från varje finalistklass.

– De som tävlade var Montessori Älvdalen, Sollerö skola, Sågmyraskolan och Siljansnäs skola. Sollerön vann, sen kom Sågmyra, Montessori och Siljansnäs, säger Maria Nilsson.

Finalen för barnen i Dalarna – Gävleborg, hölls på Älvdalens utbildningscentrum. Där man till vardags arbetar med utbildning kring jakt, fiske, äventyrsturism, skogstransporter samt skogsmaskinkörning. Skolan använder sig bland annat av träning med maskinsimulator.

– Det är ett bra komplement och leder till färre nybörjarskador på utrustningen, säger Urban Liljeberg projektledare för simulatorverksamheten.

Nöjda barn

Finaltävlingen i Skogs Mästaren började med teoretiska prov på förmiddagen. På eftermiddagen gick man ut i skogen och fortsatte med praktiska test.

Ungdomarna fick mäta träd, räkna skogsplantor och såga trissor.

Den klass som kan kalla sig Skogens Mästare 2018, blev Sollerö skola.

– Flera av de deltagande finalisterna sa att de tyckte att det var roligt och spännande att lära sig mer om skogen, säger Maria Nilsson.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen