Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Tipsen för dig som söker sommarjobb

Det fanns rekordmånga sommarjobb att söka förra året, och det är en trend som ser ut att hålla i sig även i år. Så kan du matcha dina kunskaper och undvika oseriösa arbetsgivare.

– Att tjäna sina första egna pengar, det är en helt oslagbar känsla, säger Josefin Johansson, LO Ung.

 Många ungdomar får sommarjobb i skogen.
Många ungdomar får sommarjobb i skogen. FOTO: Fotograf Mats Samuelsson

Det första jobbet är ofta ett extrajobb eller sommarjobb, och erfarenheten kan bli en viktig pusselbit i en framtida karriär.

– De allra flesta unga har positiva erfarenheter av sina sommarjobb, det ska man komma ihåg. Vi som arbetar med stöd till unga får mest höra om när det inte går bra. Det är nog sällan någon ringer och säger ”Jag har haft en så bra dag i dag, jag har världens bästa arbetsgivare och jobb”, säger LO:s ungsekreterare Josefin Johansson.

Koll på regler

Som ung och ny på jobbet kan det vara svårt att säga till om något inte är som det borde. Därför är det viktigt att ha koll på risker och regler.

– Man löper mycket större risk när man är ny på jobbet. Det är 4-6 gånger högre risk att skada sig det första året, säger Heli Arnipuuro, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Större ansvar för arbetsgivare

Under 18 gäller särskilda regler för arbete och arbetsgivare. Ungdomar och unga vuxna har en mer utsatt situation i arbetslivet.

Arbetsmiljöverket genomför nu en tillsynsinsats som gäller just arbetsgivare som anlitar unga upp till 24 år.

– När man är ung är man inte färdigutvecklad vare sig kroppsligt eller själsligt och det kan vara svårt att säga ifrån när något inte är som det ska, därför har arbetsgivaren ett större ansvar, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Introduktion viktigt

Hon betonar vikten av att få en ordentlig arbetsinstruktion innan man börjar.

– Det är viktigt att man inte bara gör på samma sätt som de erfarna. En växande människa ska inte utföra lika tunga uppgifter och det är ännu viktigare att till exempel lyfta rätt.

Extra arbetskraft i högsäsong

Svenska bär- och grönsaksodlare behöver ofta extra arbetskraft under högsäsongen. Där kan det även finnas jobb för dig som är under 18.

När det gäller industrin finns ofta krav på att du ska vara över 18. När Jobb & Karriär pratade med skogsindustrin fanns det dock företag som även hade uppdrag för gymnasieungdomar.

Påläst om lön

Som ung kan du råka ut för arbetsgivare som tycker att du ska jobba bara för glädjen att få ha ett jobb. Så är det inte. Se till att vara påläst om löner och villkor inom det område du ska arbeta. Facket kan hjälpa till med det.

Hitta intressant jobb

Att hitta ett jobb inom sitt intresse är något som många önskar. Det ökar arbetsglädjen och du kan lära dig nya saker inom ditt område. Det finns också saker att vara uppmärksam på. Att du tycker om ditt jobb betyder det inte att du ska vara underbetald eller jobba dygnet runt.

Likvärdigt med lön

Du kan erbjudas ersättning i annat än pengar, till exempel träning och ridtimmar är vanligt inom hästnäringen. Jämför det med lägsta avtalslönen för ditt arbete, är det verkligen likvärdigt? Samma sak gäller för kost och logi. Om du bor gratis men kan bli tvungen att arbeta alla timmar på dygnet, är då boendet verkligen en löneförmån eller bara en möjlighet till sovande jour på jobbet?

Prova på drömyrket

För den som har ett drömyrke, kan sommarjobbet bli en möjlighet att titta närmare på branschen. Om målet till exempel är att ha egna produktionsdjur, finns kanske någon gård där du kan få hjälpa till. De allra flesta berättar gärna om sitt yrke och tycker det är roligt att nya generationer visar intresse för deras bransch.

Olika faktorer

Fundera på vad du har för mål med sommarjobbet. Är det bara att tjäna pengar till något du ska göra eller köpa, så är lönen en viktig faktor. Men det ska också vara ett jobb som du tror att du klarar av. Bäst är ändå om det går att hitta en balans. Ett jobb som minst är lite roligt, med en lön som känns ok.

Fundera på dina styrkor

Även om du inte har tidigare arbetserfarenhet, kan du ha kunskap och erfarenheter som en arbetsgivare uppskattar.

Tänk över vad som är dina styrkor och om du har några specialkunskaper eller erfarenheter. Du kanske är en fena på att organisera och sortera, eller har något annat användbart du är duktig på.

Lista meriter

Kanske har du hjälpt till att bygga något, haft ansvar för djur, målat, hjälpt till med någon sorts försäljning, hjälpt till med idrottsträningar, skriv ned allt du kommer på. Om du kan hitta ett jobb som matchar både det som du är bra på och något som du är intresserad av, så har du riktig tur.

Ring upp arbetsgivare

Tänk också på att det kan finnas behov för extrapersonal även om man inte annonserar. Ring och prata med de företag du är intresserad av. Även om de inte skulle ha någon öppning just nu, så kanske du kan få extrajobb, praktik senare, eller sommarjobb nästa år.

VIKTIGT: Tänk på det här

Anställningsbevis: Se till att få ett anställningsbevis. Det är ditt papper på att du har fått ett jobb. Det gör också att både du och arbetsgivaren vet vad ni kommit överens om. Det här ska finnas med i anställningsbeviset:

· Vad du ska arbeta med

· Mellan vilka datum du är anställd

· Vilka arbetstider du har

· Vilken lön du ska ha

· Vilken ersättning du får för eventuell övertid och obekväm arbetstid

Lön: Du ska få lönebesked varje gång du får betalt så att du kan kontrollera att allt stämmer. Fråga facket hur hög den avtalsenliga lönen är för ditt jobb.

Semesterersättning: Du har rätt till minst 12 procents semesterersättning på lönen. Har du tjänat 10 000 kronor är det alltså minst 1 200 kronor. Ersättningen betalas antingen ut varje gång du får lön eller när du slutar.

Arbetsintyg: Se till att din arbetsgivare skriver ett intyg som du kan visa upp nästa gång du söker jobb.

Pension: Du tjänar in allmän pension när du tjänar mer än 19 257 kronor under året och betalar skatt. För sommarjobb rör det sig i allmänhet om små summor, men tänk på att pengarna ska stå och växa i 40-50 år.

Tjänstepension: Tjänar du in oavsett ålder inom kommun och landsting och från 25 års ålder i privat sektor. Den motsvarar 4,5 procent av lönen. Tjänar du mindre än cirka 15 000 kronor under året betalas den ut i pengar, annars sparas den tills du går i pension.

Svartjobb: Det finns många nackdelar med att jobba svart. Du omfattas exempelvis inte av några försäkringar om du skadar dig själv, din egendom eller någon annans egendom. Du får ofta inte heller den lön och de ersättningar som du har rätt till och du tjänar inte in någon pension.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen