Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Tomt magasin blev välbesökt gårdsbageri

När Susanne Lindqvist öppnade bageri i det gamla spannmålsmagasinet hade hon större mål än att bara försörja sig. För att lyckas använde hon samma metod med företaget som med sina bröd – satte det på långjäsning.

 Susanne Lindqvist driver bageri och kafé hemma på gården.
Susanne Lindqvist driver bageri och kafé hemma på gården. FOTO: Linda Vikström

”Sussis Gårdsbageri” står det ovanför en teckning av ett rågax på en liten oval skylt vid infarten till gården. I den röda timmerstugan, tio meter från boningshuset, väljer en kund bland bröd och bullar och berättar att han är nyinflyttad till närmsta tätorten, Bålsta, och hade hört att det fanns ett mysigt bageri i Bälsunda. Susanne Lindqvist, som driver bageriet, bjuder ber sin mamma Lillvor Johansson ta över medan hon blir intervjuad.

Dröm starta eget

Tidigare i sitt yrkesliv har Susanne Lindqvist varvat mellan anställning och att jobba hemma på gården där hon och hennes man har spannmålsproduktion; höstvete, korn, havre, ärter men också en mindre skogsproduktion.

– Innan jag startade mitt gårdsbageri jobbade jag på en konferensanläggning, bland annat som bagare, och trivdes bra med det. Men jag hade länge haft en dröm om att starta något nytt här på vår gård och använda våra gamla hus till något bra.

– Så en dag var våra fyra döttrar plötsligt vuxna och när de sa: ”kom igen nu, innan du blir för gammal”, så lyssnade jag.

Fakta: Susanne Lindqvists bästa tips:

· Var beredd på att jobba jättemycket. För mig var det speciellt tufft de första åren då jag var med på varenda relevant mässa och marknad för att marknadsföra bageriet.

· Samarbeta med företag som verkar i området; tipsa kunder om varandra och anlita lokala hantverkare.

· Ha inte öppet då och då utan håll dig till samma öppettider så att kunderna inte behöver kolla upp om de kan komma. Sussis Gårdsbageri har öppet onsdag-lördag året om.

· Tajma starten rätt. Ofta hör jag ”åh, det här skulle du ha gjort för 20 år sedan”, men nej, säger jag då. Då var barnen små och jag hade inte haft den tid och kraft som krävs.

Kalljästa degar

Våren 2011 öppnade bageriet på gården.

– Mitt mål var att skapa en plats där människor träffas och umgås, bidra till en levande landsbygd.

För att bröden ska bli riktigt goda har Susanne Lindqvist två grundpelare: råvarorna ska vara av hög kvalitet och nästan alla degar får kalljäsa länge. För företaget är det också växa långsamt som gäller. Och att hålla koll på kostnaderna.

– Vi köpte till exempel allting, förutom ugnen, till bageriet begagnat och det mesta håller fortfarande.

Gäster tipsar

Sex år senare var Susanne Lindqvist redo för nästa stora steg, att starta kafé i bageriet och i den lilla drängstugan intill. Då ökade hon också sin aktivitet i sociala medier. Men att besöksantalet ökat stadigt beror mest på att gäster tipsar vänner och bekanta, tror hon.

Människor träffar

För det är gott om besökare. En sommardag är 100 inslag i kassan per dag inget ovanligt och rekordet är på cirka 400 gäster.

– Visst är det jätteroligt att det kommer så många hit, både från bygden men även långväga ifrån. Fast det känns också som ett uppfyllt mål att se människor träffas här. Ni två har väl gått i samma byskola, sa jag till ett par gäster som var här samtidigt. Då hade de inte träffats på 30 år.

Framtidsplaner?

– Ja, sådana finns det absolut. Jag funderar på att börja mala mjölet själv här i bageriet, kanske om några år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen