Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Travbranschen lockar med omskolning

Travbranschen har under en längre tid haft svårt att rekrytera hästskötare. Nu startar Svensk Travsport omskolningskurs för att locka fler till travhästskötaryrket.

 Ulrika Backan är utbildningsledare på Hästsportens Folkhögskola och ansvarig för omskolningskursen.
Ulrika Backan är utbildningsledare på Hästsportens Folkhögskola och ansvarig för omskolningskursen. FOTO: Eiran Backan

– Det är inte bara att det fattas folk med erfarenhet och utbildning, det är svårt att rekrytera intresserade som man kan lära upp, säger Ulrika Backan, lärare på Wångens hippologutbildning och utbildningsansvarig för Hästsportens folkhögskola.

Osäkra anställningar leder till avhopp

Kursen hålls av Hästsportens folkhögskola i samarbete med Svensk Travsport, och har två delar som båda innehåller praktik.

– Lika mycket som det handlar om att rekrytera ny arbetskraft till travbranschen, handlar det om att behålla arbetskraft i hästnäringen i stort.

Hon menar att hästnäringen förlorar arbetskraft som ger upp på grund av osäkra anställningar och ofta väldigt låg ekonomisk ersättning som förväntas vägas upp av olika mer eller mindre fördelaktiga förmåner.

– I travbranschen har man möjlighet att få ett riktigt jobb med en lön som det går att leva på. Genom omskolningskursen kanske vi kan behålla, eller få tillbaka, några som annars hade lämnat hästnäringen helt, säger hon.

”Ingen formell utbildningstrappa”

Första kursen är två veckor lång och hålls inom travskolan på fem olika travbanor. Här får eleverna prova på att arbeta med travhäst, att sela, köra och vara med i det dagliga arbetet, samt vid tävling.

– Travskolorna är väldigt duktiga på att lära ut körning med travhäst och har stor vana av att lära ut till personer med lite eller ingen tidigare erfarenhet av körning.

Sista veckan arbetar man i ett travstall. Tanken är att man ska kunna gå vidare med praktik eller jobb redan efter denna delkurs.

Kursen vänder sig till den som har kunskaper om hästskötsel och hästhantering, som behöver komplettera med kunskap kring travhästträning, travhästutrustning och körning.

– Men jag har fått två samtal från personer som redan har licens. De vill vidareutveckla sig och få kontakt med tränare. I dag finns ingen formell utbildningstrappa. Vill man utveckla sig får man göra det hos tränare, vilket inte alltid är så lätt.

”Stora mervärden för arbetsgivare och hästägare”

Steg två är åtta veckor på Wången i Östersund där man bor på skolans internat. Här får man öva mer på sin körning, sina kunskaper som hästskötare, och gör en månads praktik hos travtränare. Än är bara ett kurstillfälle planerat.

– Vi testar det här och ser hur det faller ut, så får vi utvärdera och se hur vi fortsätter sedan. Men jag tror att det kan ge stora mervärden för både arbetsgivare, hästägare och de som arbetar i stallen om vi kan öka möjligheterna till formell utveckling.

LÄS MER: Unga med hästjobb lever farligt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen