Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Tre unga entreprenörer valde livet som egenföretagare

Jord- och skogsbranschen skriker efter kompetens men inte alla väljer tryggheten i en anställning. Jobb och Karriär har talat med tre unga entreprenörer som valde att bli sina egna.

Fredrik Wangsten, Jonna Didriksson och Joakim Sverdrup, är alla under 25 år och driver sina egna lantbruksföretag, en av dem startade sitt företag redan innan studenten.

 Fredrik Wangsten.
Fredrik Wangsten. FOTO: Privat bild

1. Fredrik Wangsten, 23 år, odlar grönsaker och har 350 frigående värphöns.

 Jonna Didriksson.
Jonna Didriksson. FOTO: Privat bild

2. Jonna Didriksson, 22 år, driver Borgviks kött på deltid och pluggar till agrotekniker i Skara.

 Joakim Sverdrup.
Joakim Sverdrup. FOTO: Privat bild

3. Joakim Sverdrup, 19 år, driver lantbruk som arrenderas, hyr ut sig själv och kör entreprenad med egna maskiner.

Varför blev du egenföretagare?

1. Det var en ren nödvändighet om jag skulle få göra det jag ville. Men det var ingen självklarhet utan något som växte fram gradvis.

2. Därför att jag drev företaget som UF-företag i gymnasiet och sedan valde jag att ta det vidare. Det var ett naturligt steg för mig.

3. Därför att jag kände att det var bättre ekonomi att driva företag än att bli anställd. Sedan sammanföll det med att familjen köpte en gård som jag fick möjlighet att arrendera.

Hur ser du på framtiden?

1. Jag tycker framtiden ser spännande och positiv ut. Jag vill utveckla mitt företag genom att skala av och förenkla. Storleken är jag ganska så nöjd med men jag vill förfina produktionen lite.

2. Det ser bra ut och jag hoppas kunna driva företaget vidare vid sidan av en en eventuell anställning när jag är klar med min utbildning.

3. Det ser oerhört positivt ut och jag skulle behöva fyra av mig för att hinna med alla förfrågningar. Jag skulle dock vilja utföra fler entreprenadarbeten med egna maskiner istället för att bara hyra ut mig per timme, för att få ännu bättre lönsamhet framgent.

Vad är det bästa med att vara egen?

1. Man får bestämma över sig själv men också för att man har ansvar för hela kedjan. Från tanke tills dess man ser en nöjd kunds reaktion.

2. Valmöjligheten, att man kan göra vad man vill, när man vill.

3. Friheten att välja vad man vill göra. Om jag är trött på att köra traktor kan jag ta ett jobb som grävmaskinist några dagar. Det finns så många möjligheter att vara egen, så stor variation och möjligheter att lära sig nya saker.

Fredrik Wangsten, 23

Odlar grönsaker och har 350 frigående värphöns. Produkterna säljs i gårdsbutik, via Reko-ring och genom samarbete med en butik i närliggande större stad.

Jonna Didriksson, 22

Driver Borgviks kött på deltid och pluggar till agrotekniker i Skara. Hon köper in kött och säljer vidare till privatpersoner, skolor och förskolor som vill äta närproducerat kött.

Joakim Sverdrup, 19

Driver lantbruk som arrenderas, hyr ut sig själv och kör entreprenad med egna maskiner. Startade sitt företag hela tre månader innan han tog studenten från naturbruksskola.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen