Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Trenden pekar uppåt för naturbruksskolorna

Trenden pekar uppåt för landets naturbruksgymnasier med fler förstandssökande. "Det är jätteroligt", säger Tova Johansson, rektor för Naturbruksgymnasiet Kalmar.

 Tova Johansson, rektor Naturbruksgymnasiet Kalmar.
Tova Johansson, rektor Naturbruksgymnasiet Kalmar. FOTO: Kort

Antalet förstahandssökande har ökat med cirka 10 procent sedan förra året.

– För ett år sedan hade vi drygt 30 förstahandssökande. Nu har vi 55. 19 av dem söker lantbruk i första hand. Det är jätteroligt, säger Tova Johansson, rektor för Naturbruksgymnasiet Kalmar.

 Bo Wiberg, rektor .vid Grans naturbruksgymnasium i Piteå.
Bo Wiberg, rektor .vid Grans naturbruksgymnasium i Piteå.

Gått på sommarlov

Niorna har gått på sommarlov och snart kommer beskedet om vilket gymnasieprogram som de kommit in på. I augusti börjar skolorna och först den 15 september finns det statistik på vilka som verkligen blir elever på naturbruksgymnasierna.

Men redan nu syns trenden och den är positiv. Statistik från den 15 maj, när gymnasievalet sammanställdes, var att andelen förstahandssökande av årskullen elever, det vill säga samtliga ungdomar i landet födda 2002, gått från 2,38 procent 2017 till 2,49 procent vilket innebär en ökning med cirka 4,6 procent. Underlaget till statistiken är från 54 naturbruksgymnasier.

– Det finns naturligtvis lokala variationer, men trenden visar på en bra ökning inför kommande läsår. Samma tid förra året var ökningen bara cirka 2 procent av andelen förstahandssökande, säger Bo Wiberg, ordförande i Naturbruksskolornas förening.

Fler söker i Piteå

Bo Wiberg är rektor vid Grans naturbruksgymnasium i Piteå, en skola som också följer trenden. I år är det 65 förstahandssökanden vilket är ungefär lika många som 2017.

– Den stora ökningen på Grans naturbruksgymnasium var mellan 2015 och 2016 då det ökade från 42 till 60. Det känns bra att det håller i sig, det visar ju på en återhämtning för naturbruksgymnasierna vad gäller elevantalet, säger Bo Wiberg.

Fler elever i klassen

Tillbaka till Kalmar och den positiva utvecklingen på naturbruksgymnasiet där. I den nuvarande lantbruksettan går det bara 7 elever. Till hösten kan det komma att vara en klass med närmare 20 elever.

– Vi har en ökning av ungdomskullarna. Vi har marknadsfört skolan. När de har börjat tvåan får de alla söka vårt körkortsstipendium, säger Tova Johansson.

Hon tror också att ett skäl till att fler vill börja skolan är att det pratas positivare om näringen. Budskapet från jordbruk och skogsbruk är att det behövs arbetskraft.

– Jag tror också att diskussionerna hemma vid köksborden har blivit positivare efter att vi fått en uppgång i mjölkpriset, säger Tova Johansson.

LÄS OCKSÅ: Skogens jobbhunger stark – svagare för lantbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen