Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

”Välj inte utbildning utifrån vad kompisarna vill”

Vilken skola och inriktning man väljer, kan ha många anledningar. Oavsett om man tänker på framtiden, eller på att ha roligt på vägen dit, toppar resurser, bra lärare och bra undervisning listan över vad som är viktigast.

 Oavsett om man tänker på framtiden, eller på att ha roligt på vägen dit, toppar resurser, bra lärare och bra undervisning listan över vad som är viktigast när det är dags för gymnasieval.
Oavsett om man tänker på framtiden, eller på att ha roligt på vägen dit, toppar resurser, bra lärare och bra undervisning listan över vad som är viktigast när det är dags för gymnasieval. FOTO: Vreta utbildningscenter

Nu står en ny generation niondeklassare inför valet av gymnasium. Utbildningen ska utgöra början på resan mot en framtida karriär, men det är nog så viktigt att det är en skola och ett program man kan leva med under de kommande tre åren.

– Tänk utanför det mest bekväma, välj inte något bara för att det är det som kompisarna väljer. Först och främst ska du orka med utbildningen och sedan ska du förhoppningsvis ha roligt också, säger Helene Cromsjö, studievägledare på Vreta utbildningscenter.

Om man har tänkt sig ett speciellt yrke och kanske en högskoleutbildning som leder dit, så väljer många efter det.

– Här gäller det att tänka till. Även om du vill fortsätta med en högskoleutbildning som kräver naturvetenskapligt gymnasieprogram, kanske du inte orkar med så omfattande teoretiska studier direkt efter grundskolan. Tänk på att det finns andra vägar.

Det gäller att välja ett gymnasieprogram som man orkar gå klart. Då kanske man dessutom har kraft att lägga lite extra fokus på att få bra betyg och hinner med att ha roligt.

– Dela upp målen i etapper. Det finns alla möjligheter att läsa in utökad behörighet efter gymnasiet, eller att läsa in de ämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet om du väljer yrkesgymnasium.

Den vanligaste anledningen till varför förstaårseleverna 2018/19 valde naturbruksprogrammet, är att de får kombinera studierna med sitt intresse. Många svarade också att utbildningen verkade bra och rolig och att man får varva teori och praktik.

– Om man kan kombinera gymnasieutbildningen med sitt intresse ger det bra motivation.

Man kanske har haft målet i sikte länge, eller inte ägnat det en tanke förrän det började dra ihop sig. Oavsett är det snart dags.

Enligt den enkät som naturbruksskolornas förstaårselever får svara på varje år, bestämde sig de flesta i åttan och nian. Knappa 20 procent valde innan sjuan och ungefär lika många efter januarivalet.

Störst påverkan på programbeslutet hade besök på skolan.

– Se till att besöka skolorna på öppet hus och prova på -dagar. Då kan du fråga dig själv ”Kan jag tänka mig att vara i den här miljön i tre år?”.

– Vi har ofta läger där man kan komma och prova på och flera möjligheter där man kan komma och testa att gå en dag i skolan.

Bara för att man testar betyder det inte att man bokar upp sig på något sätt, man kan prova så många skolor och inriktningar man vill och hinner.

Skolans resurser spelade stor roll i valet, till exempel utbudet av maskiner, djur och boende, samt hur bra man tror att lärarna är som styrde.

– På prova på dagarna får man just titta på sådana saker och träffa lärarna. Provar man på skog så får man titta på maskinerna, provar man häst så får man se vilken typ av hästar skolan har.

LÄS MER: Fler ska klara gymnasiet men regler motverkar naturbruksval

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen