Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Lokala gårdar och kommuner i vårdsamarbete

I sitt jobb såg Elin Gustavsson att det var stor brist på meningsfull sysselsättning inom omsorgen. Hon flyttade hem och startade verksamhet på familjegården.

– Jag gick och funderade på hur jag skulle kunna göra, men så visade det sig att mina föräldrar var inne på samma spår.

 Elin Gustavsson driver verksamhet inom social omsorg, sida vid sida med lantbruket på föräldragården utanför Kristinehamn.
Elin Gustavsson driver verksamhet inom social omsorg, sida vid sida med lantbruket på föräldragården utanför Kristinehamn. FOTO: Lisa Rogert

Att vi påverkas positivt av djur och natur är ingen nyhet. På flera håll i Sverige spirar vårdsamarbeten mellan kommuner och lokala gårdar.

Elin Gustavsson är uppväxt på Räntans gård utanför Kristinehamn.

”Snävt utbud”

Efter studierna arbetade hon med social omsorg inom psykiatrin, men det var ont om alternativ för de som behövde annat än jobb och utbildning.

– Jag insåg att sysselsättning var en bristvara för många, det var ett väldigt snävt utbud. Vi har ju tillgång till en gård och jag filurade på vad man skulle kunna göra, berättar Elin Gustavsson.

Jobbet i Jönköping ville hon inte fortsätta med.

Samtidigt kom mamma Linnéa Kihlström i kontakt med Hushållningssällskapets projekt Grön Arena, med utveckling för gårdar med tjänster inom omsorg, skola och hälsa.

– Mina föräldrar hade precis köpt ut min morbror och funderade på framtiden. Vi pratade och insåg att vi drömmer ju om samma sak.

Deltagarna hämtas upp hemma

De gick med i Grön Arena-nätverket och ett år senare flyttade hon tillbaka hem för att bygga upp verksamheten som nu drivs tillsammans med pappa Göran Kihlström.

– Det var mycket arbete att övertyga politiker och beslutsfattare. Vi bjöd in tjänstemän, socialchefer och skolchefer, skolan nappade först.

De började med skolelever, men nu arbetar de främst med deltagare från den sociala omsorgen.

Alla deltagarna hämtas upp hemma.

– Det är svårt att ta sig till oss utan bil, men blir också en trygghet och inte lika lätt att ringa och avboka.

Först på schemat är morgonfika och genomgång, sedan jobbar man med olika sysslor på gården.

– Jag kan se att många växer med uppgifterna, är du ansvarig för grisarna så är det du som ser till att de har det bra och får det de behöver.

Dagverksamhet och vallodling

Lunchen lagar och äter de tillsammans, sedan blir det mer gårdsjobb eller aktiviteter. Dagen avslutas med eftermiddagsfika.

– I dag har vi planterat om plantor som vi drivit upp. Några har byggt fågelholkar och en har jobbat med ull. Det är olika, så här års brukar vi exempelvis se över stängslen, säger Elin Gustavsson.

Förutom dagverksamheten odlar hon vall på mark som hon arrenderar av föräldrarna. Gårdens största produktionsben är skog och man har även lammproduktion i mindre skala.

FAKTA: Räntans gård

– 700 hektar mark

– 200 hektar vall

– 500 hektar skog

Djur: Hästar, får, grisar, höns, katt och hund.

På gården bor: Elin och Robert Gustavsson och deras tre barn, föräldrarna Linnéa och Göran Kihlström, Simon Kihlström, Elins bror som arbetar med gårdens skog.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen