Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Verksamma i trav får vidareutbildning

Nu satsas det på riktad kompetensutveckling för de som arbetar med travhästträning. Inom ett år startar två fördjupningskurser, men det finns planer på mer.

 Fler möjligheter till vidareutbildning för den som jobbar med travhästar.
Fler möjligheter till vidareutbildning för den som jobbar med travhästar. FOTO: MOSTPHOTOS

Land Lantbruk skrev i förra numret om bristen på formell vidareutbildning för verksamma inom träning av travhästar. Men det vill Hästsportens folkhögskola ta sig an att råda bot på.

– Man borde kanske tänka mer som arbetsgivare inom andra branscher. Till exempel när det handlar om inventering av kunskap och kompetens inom verksamheten, och att prata om mål och utveckling, säger Ulrika Backan som är utbildningsansvarig för kurserna.

Många fördelar

Det finns många studier som visar att möjligheten till vidareutbildning och utveckling, bidrar till att de anställda blir både nöjdare och friskare. Men det kan också bli en god affär för arbetsgivaren.

– Om man som tränare kan visa att man både har erfaren och välutbildad personal, tror jag att man som hästägare sätter värde i det.

Att då och då se över vilken kunskap som faktiskt finns i verksamheten kan leda till att man kan bli både effektivare och kan marknadsföra sig bättre. Den som samtidigt lägger en tanke på vad man som företagare skulle ha nytta av, kanske får idéer till möjlig kompetensutveckling för både sig själv och anställda.

LÄS OCKSÅ: Tre unga entreprenörer valde livet som egenföretagareLÄS MER: Unga med hästjobb lever farligt

Riktat för trav

Travet har tvingande regel om utbildning, där du måste ha licens för att få träna andras hästar. Men sedan är det slut. Man kan gå vidare i mer allmänna kunskaper, som massage, sjukgymnastik, olika behandlingsformer, anatomi och foder, men det är ont om riktad vidareutbildning.

– I andra delar av hästnäringen finns möjligheter att, förutom att odla sin erfarenhet, gå vidare och utveckla sitt kunnande inom just sitt område, genom olika kurser och utbildningar. Det finns olika steg som formellt visar vilken utbildningsnivå du befinner dig på. Ibland känns det nästan som att man inte känner till eller vet hur man kan vidareutbilda sig inom travbranschen. Vi vill ge möjligheter till det på Hästsportens folkhögskola, säger Ulrika Backan.

Bara början

Redan i höst startas en grundläggande kurs i träningsfysiologi, och i vår kommer en vidareutbildning i tömkörning, longering och ridning för travhästar i träning. Här får man utbildning i hur man genom att variera träningen på rätt sätt, får anatomiska och träningsmässiga fördelar.

Man lär sig också att utnyttja de olika träningsformerna för att få bästa effekt i förhållande till mål och individ.

– Jag hoppas att detta bara är början, säger Ulrika Backan.

LÄS OCKSÅ: Politiska beslut upplevs som största hotet mot lantbruksföretag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen