Johan Forsman är specialist på byggvirke

Närvuxet, närförädlat och högkvalitativt – i specialdimensioner. Så kan man beskriva Johan Forsmans träförädling på Ramnåsa gård i småländska Braås. Och verksamheten är lönsam, hävdar han.

För Johan Forsman är sågverket ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark.
För Johan Forsman är sågverket ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark. FOTO: MATS P. OSTELIUS

– Ja, det går att ta betalt för produkterna. I dag är folk mer medvetna om byggnadsvård och det finns särskilda butiker för det där kunderna är beredda att betala för kvalitet. Än så länge handlar det ju om små volymer för mig, men det går att utveckla det här, säger Johan Forsman och syftar på sin senaste nisch – högkvalitativt byggvirke i specialdimensioner för just byggnadsvård och renoveringar av äldre hus, något han själv är sysselsatt med.

För Johan Forsman är sågverket ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark.
För Johan Forsman är sågverket ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark. FOTO: MATS P. OSTELIUS

Han äger Ramnåsa gård tillsammans med fadern Jan, som i första hand har fokus på gårdens skogsinnehav på 1 300 hektar. Johan har riktat in sig på träförädlingen samt renovering och uthyrning av ett antal hus som hör till gården.

– Vi har skog och det vore roligt att kunna använda den för att såga fram virke till husrenoveringarna, säger Johan Forsman när han förklarar hur tanken på ett eget sågverk föddes för tre år sedan.

Levererar breda golvtiljor

Samtidigt fick han kontakt med Gustav Rappe, inköpschef på den familjeägda golvtillverkaren Rappgo, en dryg mil från Ramnåsa gård. Det ledde så småningom till en överenskommelse om att Johan skulle bli leverantör av breda golvtiljor till Rappgo. Kraven på precision var höga – tiljorna skulle hålla en tjocklek på 6,5+/- 0,5 millimeter.

Det tjeckiska sågverket av märket Pilous är hydraulstyrt.
Det tjeckiska sågverket av märket Pilous är hydraulstyrt.

Han gav sig ut på jakt efter ett sågverk som skulle klara precisionskraven. Vid ett besök på Elmia Wood hittade han ett tjeckiskt bandsågverk av märket Pilous.

– Det klarar stockar upp till 97 centimeters diameter och jag tyckte att det var prisvärt. Jag började såga direkt och fick snabbt lära mig att slipa och skränka sågtänderna för att hålla precisionen i sågningen, säger Johan Forsman.

”Köpt från Södra”

Leveranserna till Rappgo kom i gång och det handlade om att såga furu, som till en början kunde tas från den egna skogen. Men allt eftersom fick timret köpas in, dels eftersom det är ont om grov furu (42 centimeters toppdiameter och uppåt), dels eftersom uppdraget också kom att omfatta alm och ek.

– Det är trädslag som vi inte har så gott om själva. Almen har jag köpt från Södra och eken från Sydved, säger Johan Forsman.

FOTO: MATS P. OSTELIUS

För tillfället går leveranserna till Rappgo på sparlåga eftersom Johan är inne i en intensiv period av husrenoveringar. I bland sticker han dock emellan med mindre virkesleveranser för möbeltillverkning, vilken sker i samarbete med möbelsnickaren Calle Warfvinge i Nävlinge i norra Skåne.

– Han står för de avancerade och exklusiva möblerna, men jag har gjort en del möbler själv också i rustik stil. Då har jag kombinerat trä och stål i form av räls från en nedlagd, smalspårig järnväg. Det är ett bra exempel på återbruk, säger Johan Forsman.

”Rolig form av förädling”

Han brinner för att ta till vara lokal råvara, att förädla och använda den på ett effektivt sätt. För några år sedan grep han fågeln i flykten och såg till att de så kallade biblioteksalmarna i Växjö blev golv i det nyrenoverade bibliotekscaféet.

– När almarna skulle fällas höll jag mig framme. Jag sågade upp dem och Rappgo gjorde golvet till caféet, som i dag heter Café Alma. Det var en rolig form av förädling och betydligt mer kreativt än att flisa och elda upp almarna, säger Johan Forsman.

För Johan Forsman är sågverket, Ramnåsa såg, ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark.
För Johan Forsman är sågverket, Ramnåsa såg, ett av tre ben i företaget Ramnåsa gård. De övriga två är skogsbruk och uthyrning av hus. Dessutom utvinner Neova torv på 90 hektar mossmark. FOTO: MATS P. OSTELIUS

Johan Forsmans tips om egen träförädling

- Börja lokalt och såga lite udda dimensioner som är svåra att få tag i den vanliga byggvaruhandeln.

- Plocka ut kärnvirke om det finns i skogen och såga fram brädor som håller i evighet.

- Prata med närmsta bygghandel och se om det finns möjlighet till ett samarbete vad det gäller sågade trävaror med lokal anknytning.

- Bjud över lite snickare som jobbar med byggnadsvård och hör vad de har för virkesbehov.

- Komplettera sågverket med en stor hyvel.

Huvudbyggnaden till Ramnåsa gård.
Huvudbyggnaden till Ramnåsa gård.