Julgransbrist hotar efter sommarens torka

Sommarens torka har gjort årets julgranar grönare än vanligt, skriver ATL. Men allt är inte bara guld och gröna skogar – julgransbrist hotar framöver.

Sommarens torka har gjort årets julgranar grönare än vanligt, men julgransbrist väntar framöver.
Sommarens torka har gjort årets julgranar grönare än vanligt, men julgransbrist väntar framöver. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

I år kommer julgranarna att stå lite ståtligare i vintermörkret.

– Kungsgranarna har en vackrare mörkare grön färg än de brukar. Torkan har fått träden att mogna, och då blir färgen fin, säger Claus Jerram Christensen, direktör på Danske Juletræer till ATL.

Kungsgranen har sitt ursprung i Kaukasien och är därför van vid torra, varma somrar. Överlag har granarna som är redo att huggas i år klarat av sommarens torka bra. Annorlunda ser de ut för de mer späda träden.

Döda träd

– En väldigt stor del av min nyplantering har gått åt pipan, säger Gunnar Göthner, som har en av Sveriges största julgransodlingar, till ATL.

Men konsekvenserna av torkan kommer inte att märkas på antalet granar i år. En julgran behöver nämligen växa till sig mellan fem och tio år beroende på vilken sort det är. Bristen på rödgranar kommer därmed märkas först om fem–sex år, medan kungsgransbristen inte kommer att märkas förrän om åtta–tio år.

Högre pris

Det är inte bara i Sverige granarna påverkats. Torkan har även drabbat andra stora julgransproducenter, som Tyskland och Danmark, som Sverige importerar granar från. Också här har många små träd dukat under vilket ökar risken för julgranbrist i framtiden.

Det kan i sin tur leda till dyrare julgranar, för när det fattas granar kan priset börja öka.