Kameror i taket håller koll på grisarnas vikt

Grisar kan vägas utan hantering. En kamera tar bilder och datorprogrammet räknar ut vad grisarna väger – och hur mycket de ätit. Den nya tekniken sparar mycket tungt arbete.

Systemet bygger på ett antal kameror som tar bilder uppifrån och digital bildbehandling.
Systemet bygger på ett antal kameror som tar bilder uppifrån och digital bildbehandling. FOTO: SKOV

En av nyheterna som visas upp i smarta arenan på årets Elmia Lantbruk är det danska företaget Skovs Progrow-system. Det är ett system där kameror och ett dataprogram beräknar grisarnas vikt utan att röra vid dem. 

– Vi kan väga grisar mellan 30 och 110 kilo med tekniken. I systemet ingår ett styrsystem för fodret, kameror och mjukvara, säger Stig Veis Jørgensen, marknadschef på Skov. 

Tekniken väger foderåtgången och fyra kameror i taket tar bilder på grisarna vid foderplatsen. Datorprogrammet räknar ut grisens vikt utifrån bredd och storlek över ryggen och sedan får man ett mått på genomsnittsvikten på grisarna i besättningen. Tekniken klarar inte av att känna igen enskilda grisar och kan därför ännu inte användas för utvägning vid slakt. 

Den nya tekniken sparar mycket tungt arbete.
Den nya tekniken sparar mycket tungt arbete. FOTO: SKOV
Kameran tar en bild på grisen uppifrån och mäter bredden över ryggen.
Kameran tar en bild på grisen uppifrån och mäter bredden över ryggen. FOTO: SKOV

De flesta grisuppfödare tvingas idag väga grisarna manuellt för att följa utvecklingen i besättningen. Det är ett hårt jobb som inte kan göras varje dag, vilket gör att man bara får en ögonblicksbild någon gång i månaden.

– Nu kan vi följa trenden i hur grisarna växer. Om vi väger dem kontinuerligt kan vi se hur de växt de senaste 24 timmarna. Då kan man blixtsnabbt upptäcka om det har uppstått något problem med fodret, vattnet eller med något annat i grisarnas miljö.

Har lantbrukaren redan Skovs system för klimat- och foderhantering kan det kompletteras med kameror för 4 000-5 000 kronor styck och ny mjukvara till datorn eller mobilen. Systemet hanterar idag endast torrfoder. 

Progrow är en teknik som Maria Lindsäth, mässansvarig på Elmia Lantbruk, tycker är ett gott exempel på ett smartare lantbruk.  

– Det tar bort riskmoment i hanteringen och djuren blir mindre stressade. Det är en produkt som är banbrytande och som har många komponenter som visar på en ny inriktning inom lantbruket.