Kina sänker tullar på 850 varor

Från och med årsskiftet sänker Kina importtullarna på mer än 850 produkter. Föga förvånande är fryst fläskkött en av varorna, men även fisk, ost och nötter finns med på den nya listan.

FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Den 1 januari sänker Kina tullsatsen på fryst fläskkött från tolv till åtta procent.

Land Lantbruk har tidigare skrivit om hur hårt svinpesten har slagit hårt mot Kinas grisindustri. Fler än en miljon grisar har avlivats till följd av sjukdomsutbrottet, vilket har lett till en dubblering av priset på fläskkött.

Sammanlagt har grisbeståndet minskat med 40 procent sedan AFS-smittan bröt ut. Det har lett till dubbelt så stor import av fläskkött jämfört med förra året. Myndigheterna har en plan för att återställa fläskproduktionen till nivån föra sjukdomsutbrottet.

Som Land Lantbruk berättat, skrev det svenska lantbruksföretaget Moving Floor, nyligen ett omfattande avtal i Kina för tillverkning av patenterade gris- och kalvboxar.

De rörliga golven leder enligt studier till lägre bakterietillväxt och är därför högintressanta.

Fler sänkningar

Tarifferna sänks även på andra livsmedel som fisk, ost och nötter samt läkemedel och en rad kemiska produkter. Från och med halvårsskiftet sänks även tullarna på en del teknikprodukter. Det gäller bland annat skrivare, ljudinspelningsapparater samt pacemakers.

Varor från exempelvis Nya Zeeland, Peru, Costa Rica, Schweiz, Island, Australien, Sydkorea och Pakistan kommer att få ytterligare tullsänkningar på grund av omförhandlade handelsavtal, enligt det kinesiska finansdepartementet.

Tilltaget har till synes ingen koppling till de pågående handelsdiskussionerna mellan USA och Kina. USA:s president Donald Trump har vidaretwittrat nyhetsrapportering om tullsänkningarna utan några egna kommentarer.

Efter över ett år av handelskrig meddelade de två nationerna tidigare i december att man enats om ett partiellt handelsavtal.

TT-AFP