Kolla vattenhalterna på rätt sätt

Rätt koll på spannmålsvattenhalten är värt mycket pengar i år. Med torkavtal måste man hålla sig på den torra sidan av 23,9 procent. Men vid så höga vattenhalter fungerar få snabbvattenhaltsmätare bra. Här är några knep för att gå runt det problemet.

Många snabbvattenhaltsmätare ger osäkra svar vid 24 procents vattenhalt.
Många snabbvattenhaltsmätare ger osäkra svar vid 24 procents vattenhalt. FOTO: PER EMGARDSSON

Ett surår som 2017 är det en utmaning att bestämma vattenhalten i spannmål. Tyvärr är det länge sedan någon testade snabbvattenhaltsmätare, sedan de tester vi länkar till gjordes kan därför mätarnas elektronik ha genomgått stora förändringar.

Exempel på mätare som inte finns med i de gamla testerna är det finska företaget Grainsense nya handburna spannmålskvalitetsmätare. Den visas som nyhet på Agritechnika senare i höst. Med infrarödteknik, NIR, mäter den bland annat vattenhalten. Mätaren är en spinnoff från finska Teknologiska forskningscentralen VTT Ab.

LÄS MER: Ny finsk mätare underlättar växtodlingen

På 1950- och 1960-talen såldes vattenhaltsmätare med en våg under en smågrislampa. På tjugo minuter fick man ett bra mått på vattenhalten. Mätaren var ganska okänslig för höga vattenhalter. En modern variant av mätarna med lampa är fukthaltsvågen Radwag MA 210R från Vetek AB. Den värmer upp provet precis som den gamla lampmätaren, men allt sker automatiskt och provresultatet kan laddas till gårdsdatorn.

LÄS MER: Så mäter du spannmålens vattenhalter rätt

FOTO: FIRMABILD

Med egen varmluftstork

Rätt invattenhalt till torken spar bränsle och minskar risken för övertorkning eller bakslag vid leverans. Målvattenhalten är 13,9 procent eller aningen lägre. Det vattenhaltsområdet klarar de flesta snabbvattenhaltsmätare hyfsat bra. En test av snabbvattenhaltsmätare gjordes på Lantmännens uppdrag för ett antal år sedan, inför att Lantmännen Maskin skulle byta agentur. Resultatet av den mätningen hittar du här.

Med torkavtal eller kalluftstork

Har man torkavtal med Lantmännen står man inför en annan utmaning, att kontrollera att spannmålen inte håller mer än 23,9 procent vatten. Så höga vattenhalter brukar vanliga snabbmätare inte klara särskilt bra. Har du möjlighet, kalibrera snabbvattenhaltsmätaren mot ett prov kört i ugn, eller på en gammal mätare med lampa. Längre ned följer en lathund för hur man gör vattenhaltsprov i ugn.

Bruksanvisning för gammal vattenhaltsmätare med lampa

Skulle du ha en gammal vattenhaltsmätare med lampa i någon gömma, hittar du en bruksanvisning till den här.

Så här kollar du vattenhaltsmätaren med bakugnen

Gör ugnsprovet så här:

1. Ställ in bakungnen på 115-120 grader C.

2. Mal eller krossa spannmål, gärna i en handvevad kaffekvarn. Med elmixer, kör försiktigt så att krosset inte värms upp.

3. Väg en eldfast tallrik. Skriv upp vikten.

4. Väg upp 100 gram kross, fördela krosset jämnt över tallriken

5. Ställ in tallriken i ugnen i 15 minuter. Varmluft snabbar på provet, men se upp så att fläkten inte blåser bort provet.

6. Ta ut tallriken och väg den. OBS den är het!

7. Ställ in tallriken i ugnen i ytterligare 5 minuter.

8. Ta ut och väg tallriken igen.

9. Om vikten skiljer mellan avläsningarna, använd den senaste mätningen.

10. Räkna så här:

Om tallriken väger 200 gram, så väger tallriken med prov före ugnskörning 300 gram.

Om tallriken med prov efter körning i ugn väger 275 gram, så har 300 - 275 = 25 gram vatten torkat bort.