”Kommer svenska växtodlare att så rekordareal av vårraps?"

Rapsär just nu det stora underverket. I Kanada ligger rapsen på nivåer som inte setts sedan 2008, skriver spannmålsexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Spannmålsexperten Björn Folkesson.
Spannmålsexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Väder. Just nu placeras det stora pengar i fortsatt prisuppgång vad gäller viktiga jordbruksprodukter. Det är bland annat väderoro som driver dessa män och kvinnor som nu känner riskaptiten tillta.

Den mest ovanliga faran, är kalluften som nu svept ända ned i Texas. Där ligger höstsådden bar det vill säga utan snötäcke. De sorter som odlas där har säkert inte vinterhärdighet som viktigaste egenskap. Texas ni vet som tröskar först i USA kan nu komma att bli den delstat som all världens vetespekulanter tittar på med stort intresse för det som förloras i Texas måste tas igen någon annanstans. Om inte, blir vetet dyrt.

I EU har vi det också kallt men franska bedömare tror ändå att skadorna på vete kommer att vara små. Däremot har en del nyuppkommet vårkorn skador av ovanlig kyla men det är bara små arealer i sydfrankrike som har skadats.

I Mato Grosso som är Brasiliens viktigaste delstat vad gäller sojaodling, så har det regnat alldeles för mycket och där kommer man att få flaskhalsar vad gäller logistik. Det blir fullt i hamnar, i silos och det blir stopp i trafiken för alla fullastade lastbilar. Det kommer att sätta press uppåt på sojapriset.

I norra Ukraina kommer nu en köldvåg att svepa ned med temperaturer på ca 25 minusgrader. Det här oroar förstås en del med enligt uppgift har de 30 cm snö som skydd för höstsäden. Summan av de bedömningar och observationer som står till buds så är det ytterst få faktorer som talar för annat än prisstabilitet eller rent av ytterligare uppgång.

Raps. Den grödan är nu det stora underverket. När 450 euro-motståndet bröts så fanns det inget stopp förrän 460 euro per ton. Vi talar då gammal skörd som nu ligger i lager.

I Kanada är rapsen nu på nivåer som inte setts sedan 2008. På den svenska fodermarknaden lär det sätta sina spår och frågan är när rapsen prisar ut sig eftersom soja ju finns som alternativ. Dock undrar jag hur svenska växtodlare kommer att göra till våren … kommer man så rekordareal av vårraps nu? Redan en dålig vårraps lär väl snart slå ett bra foderkorn. Eller vad tror du?

Det är nu bara veckor till att höstrapsen ska saltas och misstanken är att det inte blir några små givor heller. Balansen mellan priset på kväve och värdet på rapsgrödan har inte varit så här gynnsamt på åratal. Njut av det lite extra nu när ni skall fylla era gödningsspridare.

Mjölk. Det går som tåget för mejerivarorna. Nytt femårshögsta för helmjölspulvret i går och smör, ost och skummöjlkspulver steg också. Tillgången på mejerivaror är nu hårt begränsad och gårdagens Fonterra-auktion kunde inte visa mer strax över 26 000 ton. Då är inte köparna snåla.

2021 kommer att bli året då bristen på mejerivaror sammanfaller med foderbristen. Det här är inte vad miljörörelsen vill veta. Vi har ett ansvar att tänka på de sämst ställda och det gör vi genom att producera för fullt.

LÄS MER: Med 2021 framför oss

LÄS MER: Folkesson: ”Följ utvecklingen dagligen!”