Kommunen fällde felaktigt 180 träd på hans mark

Sjöbo kommun skulle avverka 500 träd i samband med ett va-arbete i Svansjö sommarby. Men av okänd anledning avverkade kommunens entreprenör ytterligare 180 tallar på Thomas Nilssons mark.

FOTO: MOSTPHOTOS

I Svansjö sommarby utanför Sjöbo har markägaren Thomas Nilsson av misstag fått sin skog avverkad av kommunen.

Sjöbo kommun arbetar just nu med att installera kommunalt vatten- och avloppsnät till bostäder i området och i samband med det behöver man fälla ett antal träd. Kommunens entreprenör fick uppdraget att fälla 500 utmärkta träd men förutom dessa fälldes ytterligare 180 tallar på ett annat område i närheten.

– Jag blev chockad när jag fick se vad man hade gjort. På en dag fällde man allt. Det var både stora och små tallar och många av dem var nästan hundra år gamla. Områdets karaktär har förändrats, nu ser det ut som en åker, säger markägaren Thomas Nilsson till Skånska Dagbladet.

Skog från 1919

Skogen på Thomas Nilssons mark planterades av hans farföräldrar redan i början av förra sekelskiftet.

– När mina farföräldrar flyttade hit var det helt kalt här, bara åkermark. De tyckte att det var trevligare med skog och bestämde sig därför för att plantera tallar här 1919. Och det arbetet fortsatte även mina föräldrar med sen för att hela Svansjö fritidsområde skulle omringas av skog, säger Thomas Nilsson.

Kommunen lovar att plantera tillbaka

Thomas Nilsson har varit i kontakt med kommunen som lovat att plantera ny skog på marken.

– Vi har en konstruktiv dialog med kommunen. De har erkänt att det skett ett misstag och lovar att det ska ske en återplantering. Vi ser gärna att det görs så snart som möjligt. Men det tar tid innan träden har vuxit upp. De högsta var cirka 22 meter och det tar minst 40 år innan vi har tallar med den höjden igen, säger han.

LÄS OCKSÅ: Privat skog avverkades felaktigt av vindkraftsbolag