Konflikt i Stockholms stadshus om äldres köttätande

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) vägrar följa Stockholm kommuns nya matpolicy, som ska begränsa andelen kött inom äldreomsorgen. – Äldre kommer att få äta den mat de själva önskar, slår han fast.

Den så kallade Planetary health-dieten innebär mer än en halvering av köttet i äldreomsorgen, vilket kan göra att äldre inte får i sig tillräckligt med proteiner, säger Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD).
Den så kallade Planetary health-dieten innebär mer än en halvering av köttet i äldreomsorgen, vilket kan göra att äldre inte får i sig tillräckligt med proteiner, säger Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD).

Stockholms kommun skrev i förra veckan under på en matdeklaration att den så kallade Planetary health-dieten ska införas. I praktiken innebär det mer än en halvering av köttet i skolmaten och äldreomsorgen.

I ett pressmeddelande sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att de är ”fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan”. Enligt dieten får man bara äta 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år.

Nobbar begränsning

Men en köttbegränsning inom äldreomsorgen ställer äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) inte upp på:

– Det kommer inte att ske. Äldre kommer att få äta den mat de själva önskar och som de faktiskt betalar för också. Det är inget som politiker ska gå in och styra.

Viktigt med proteinrik kost

Han menar att kött är en naturlig del av äldres kosthållning - därför är det viktigt att de får äta mat de är vana vid.

– Det är viktigt för hälsan, matlusten, och för matinspirationen. När vi har problem med undernäring inom äldreomsorgen snarare än det motsatta, så blir det ännu viktigare att de får fett- och proteinrik kost.

Så de äldre ska få äta så mycket kött de vill?

– Ja, så skulle man kunna säga. De som bor på äldreboende och i hemtjänst är kanske inte de som äter mest kött i vårt land. Det är ju inte så att de vräker i sig hamburgarbufféer eller kilovis av biffar.

Slottner vill inte avfärda vikten av en mer klimatsmart meny, och tycker att man måste minska matsvinnet och ha närproducerad mat som begränsar transporter.

– Men de sjuka och äldre är väl de som gör minst klimatavtryck av alla i samhället. De kör sällan bil, de flyger inte till Thailand och Spanien, och de konsumerar väldigt lite kläder. Så jag tycker att de kan få äta sitt kött med gott samvete.

Ingen oro för köttkrig

Vad kollegan, finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), säger om Slottners ställningstagande återstår att se, men han är inte orolig för att ett ”köttkrig” ska bryta ut i stadshuset.

– Haha, nej, det skulle jag aldrig säga. Jag har pratat med finansborgarrådet också. För henne är den stora frågan, precis som för mig, hur man ska minska på matsvinnet.

LÄS MER: Stockholms stad ska halvera köttkonsumtionen