”Kontakten med framtiden viktigast”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året – här spanar Per Emgardsson, teknikreporter på Land Lantbruk, om en liten grej som kommer ha stor påverkan på lantbrukstekniken framöver.

FOTO: SHOTBYDAVE

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Kanske är en decimeterstor grej det gångna årets viktigaste bidrag till jordbrukstekniken. Jobbet på den började 2009 när tekniker från olika företag och myndigheter möttes. Men det tog nio år att få den klar: en standard för en stickkontakt för högspänd kraft från traktor till redskap. Den överför 150 kW som 700 V likström eller 480 V växelström och föreslås nu bli ISO-världsstandard.

Kontakten är lika viktigt för jordbrukets elektrifiering som kraftuttagsaxelns bommar var för mekaniseringen. Med den kan traktorn bli strömkälla för maskinerna. Kontakten gör i ett handgrepp dieselelektrisk drift intressant. Sådan är ofta energieffektiv och enkel att reglera med datorer.

Självkörande bilar gör baskomponenterna billigare även för självkörande traktorer. Men det återstår att göra jordbruksmaskinerna självarbetande. Det är en stor utmaning, i statisk industri är robotar noggranna och outtröttliga. Men i jordbruket skiftar omständigheterna ständigt. Och människan är ännu bäst på att lista ut hur förändringar ska hanteras.

Vi får säkert förarstödjande expertsystem på fler maskiner än tröskor. En sensorfylld plastpotatis som skickas genom upptagaren mäter de skador den får. Informationen skickar den via DKE-datas tillverkaroberoende router (en av mina fjolårsönskningar) till en molntjänst med potatisprisstatistik. Tillbaka kommer förslag på de maskininställningar som ger störst intäkt från grödan.

Guidad av sådana expertsystem flyttar föraren till ledarmaskinen i en dieselelektrisk svärm av delvis självarbetande fältmaskiner. Dieselelektrisk? Ja, med HVO-diesel kan samhället prioritera batteridrift dit effektbehovet är lägre och avgasfriheten värdefullare än på öppen åker.

Helt säkert kommer självarbetande jordbruksmaskinerna med tiden – men först när Europas landsbygd via 5G-bredband får kontakt med framtiden.

Önskelista inför 2018:

Att Europas landsbygd får bredband som klarar Jordbruk 4.0

Att stadsbor självklart kan bussas för att stärka småorternas samhällsservice

Att ett åldrande svenskt folk tar emot årskullen ungdomar vi fått till skänks från andra delar av världen.

LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Digitaliseringens framfart – robotarna tar över” (PREMIUM)

LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Ekonomin går bra – men hur länge håller det?” (PREMIUM)