Kosläpp i skärgården ger öppna landskap och klirr i kassan

I Blekinge skärgård betas över 100 öar och ett 30-tal av dessa betas med stöd av länsstyrelsen. För köttgården Mikklagård innebär samarbetet att de får tillgång till bra bete men även en viss ersättning för betestjänsten.

Köttkor på väg ut på bete i Blekinge skärgård.
Köttkor på väg ut på bete i Blekinge skärgård. FOTO: TINDRA ENGLUND

Det blåser kallt och regnet hänger i luften när pråmen lämnar hamnen. Ombord står ett tiotal köttkor från Mikklagård. De är på väg ut på sommarbete på ön Järkö utanför Karlskrona, men de är långt ifrån de enda betesdjuren i Blekingens skärgård. Enligt en undersökning som gjordes nyligen är det över 100 öar som betas i Blekinge och av dessa är det ett 30-tal som betas med hjälp av länsstyrelsen.

– För oss är det viktigt att alla de här öarna betas och eftersom det är lite dyrt att beta öar och det ofta kräver lite extra arbete så går vi i vissa fall in och hjälper till med transporter, eller betalar lantbrukare för betet, säger Maria Strand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge. 

En win-win situation

För Ronny Johansson på köttgården Mikklagård är samarbetet med länsstyrelsen helt avgörande för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att skicka ut korna på ö-bete. Enligt det upplägg de har står länsstyrelsen för båttransporten och betalar en ersättning för den betestjänst som djuren utför. De betalar även Ronny Johansson för två veckors röjning på ön per år.

– Visst får vi betalt, men vi gör det också för att det är roligt och för att djuren växer bra här ute. Dessutom så behöver vi verkligen betet eftersom det vi har på gården räcker inte till, så det är en win-win situation, säger Ronny Johansson.

Korna är välkommet sällskap till den dam som annars är ensamboende på skärgårdsön.
Korna är välkommet sällskap till den dam som annars är ensamboende på skärgårdsön. FOTO: TINDRA ENGLUND

Viktigt med rätt antal djur

För Mikklagård är betessamarbetet inne på sitt åttonde år och antalet djur som betar på Järkö har successivt kunnat utökas då tillgången på bete blivit allt bättre i takt med att ön röjts och betats. I år ska man totalt köra ut 25 kor och Ronny Johansson menar att antalet djur är helt avgörande för att projektet ska bli lyckat.

– Det är viktigt att man har rätt antal djur. För om de är för få så blir det för dåligt betat och om de är för många så växer de inte som de ska.  

Den dagliga tillsynen av djuren görs av 82-åriga Greta Hansson som har sitt sommarboende på Järkö. Eftersom hon i övrigt är ensam på ön tycker hon, enligt Ronny Johansson, att det är trevligt med kornas sällskap. 

Ronny Johansson får betalt för den betestjänst som hans kor utför i Blekinges skärgård.
Ronny Johansson får betalt för den betestjänst som hans kor utför i Blekinges skärgård. FOTO: TINDRA ENGLUND

Hämtas hem framåt hösten

När sommaren är slut och det åter är dags att hämta hem korna återstår den svåraste delen av projektet – att samla ihop korna och forsla tillbaka dem till fastlandet.

– Vi börjar fodra in dem en vecka innan vi ska hämta dem. Då framåt hösten är det även lite sämre bete på ön vilket gör att det är lättare att locka dem, säger Ronny Johansson.