Köttbonden om Citygross beslut – ”Det handlar om en prislapp”

Att Citygross frångår sin policy om enbart svenskt färskt kött har skapat skarpa reaktioner. Köttbonde Mikael Bäckström är en av de som reagerat. – Ni är inte tvungna att importera kött till era butiker, ni väljer att göra det, skriver han till matkedjan.

Mikael Bäckström är köttbonde och ordförande för LRF Jönköping. Han är en av alla de som reagerat skarpt på att Citygross frångår sin policy att enbart sälja svenskt färskt kött.

– Det som stör mig egentligen är att Citygross har byggt upp en image på svenska bönders bekostnad. De har använt oss i sin marknadsföring sedan 2013 och byggt upp sitt varumärke på att man är den svenska bondens vän, sen plötsligt släpper man det efter fem år. Det är inte seriöst tycker jag, säger Mikael Bäckström.

”Det handlar om en prislapp”

Citygross berättar själva att det är efterfrågan från kunderna som gör att de valt att ändra i sin policy. Men också att svenska bönder endast har kapacitet att försörja 60-70 procent av efterfrågan som finns.

– Jag är övertygad om att det går, det handlar bara om en prislapp, säger Mikael Bäckström.

Det kommer finnas kött

Bäckström är övertygad om att det kommer att finnas kött om man vill hålla kvar vid sin policy.

– Som jag ser det kan det inte vara några problem. Man får ju till exempel kontraktera bönder så att de levererar kalv. Sen kan det så klart vara vissa tider under året om det finns mindre, säger han.

Citygross borde bestämma sig

Att kunderna själva efterfrågar utländskt kött är enligt Mikael Bäckström inte anledning nog att frångår policyn. Han tycker att Citygross borde stå upp för det val de har gjort.

– Någonstans får man bestämma vilken image man ska ha. Man har ju svenskt kött på grund av en viss anledning. Det här känns lite ihåligt, säger han.

LÄS MER: Citygross frångår policy om svenskt kött

LÄS OCKÅS: Citygross: ”Jag förstår att folk undrar”