Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat

Inte bara konsumenterna ska stötta det lokala. Även kommunerna måste vara med och köpa finländsk mat, kräver Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC.

De finländska kommunerna bör upphandla mat från det egna landet, anser SLC.
De finländska kommunerna bör upphandla mat från det egna landet, anser SLC. FOTO: MARIA TÖRNER

I Finland upphandlas varje år mat till offentliga måltider för över 300 miljoner euro. När kommuner, städer och andra offentliga aktörer ska bereda budgetar är det därför dags att ta sitt nationella ansvar, anser SLC.

– När man köper mat producerad i Finland stöttar man det finländska jordbruket som haft ett svårt skördeår med mindre skördar och ökade kostnader för till exempel foder och strö till produktionsdjuren, säger SLC:s ordförande Mats Nylund till Landsbygdens folk.

LÄS MER: Svenska och ekologiska råvaror ökar i offentlig sektor

Garanti för bra mat

Att råvarorna är utan växtskyddsmedel och antibiotika och att det finns en garanti för djurens välfärd är andra saker som Mats Nylund tar upp som skäl till finländsk upphandling.

Finländsk mat en klimatgärning

Men även kommunerna ska ställa krav, anser SLC. På producenterna.

– Genom att ställa kvalitetskrav på maten kan man i de offentliga köken få in med inhemska och lokala råvaror i praktiken. Vi vet också att inhemsk mat har ett mindre klimatavtryck än mat producerad i andra delar av världen. Att välja mat från Finland är en klimatgärning, säger Mats Nylund till Landsbygdens folk.

LÄS MER: Sätt din kommun på #upphandlingskartan