Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 augusti 2017

"2017 års skörd kommer mer än på länge att vara en valutaspekulation och då är Trump centralfigur"

Med fler människor på jorden att mätta måste nya produktionsrekord till för att inte lagren skall gröpas ur. En stark euro, Fonterras prisfall, billig soja och rysk veteskörd är andra faktorer som det gäller att hålla koll på.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén

Mat. FN håller koll på folkets försörjningsläge och deras senaste rapport säger oss att matprisindex stigit till den högsta nivån sedan 2014. Orsaken är prisuppgångar i såväl smör, spannmål och socker. Logiken får väl anses skaplig då dessa tre råvaror har brottats med produktionsstörningar en längre tid. Tittar vi på nuläget så är det tvärtom. Smöret och spannmålen har sjunkit markant den senaste veckan och det fångas förstås inte upp i FN:s medelvärdeberäkningar baserat på en lång tidsrymd. Likväl påminns vi om att jordbruket måste köra för fullt och ha vädret med sig för att mat skall fortsätta att vara billigt. Vi kan ju påminna oss om att det är flera människor att mätta nu, jämfört med 2014 och nya produktionsrekord måste till för att inte lagren skall gröpas ur. Det är ju i lagerhållningen som tryggheten finns.

Valuta. Om vi ser valutavärdet som ett mått på omvärldens förtroende till ett visst land så är det bara att inse vilken roll politik spelar. Inte sedan 2015 har euron varit så här stark mot USD. Dollar gånger 1,19 bildar just nu eurovärdet och idag ser vi ett nytt högsta för euro på den här uppgångsvågen. Dollar mot krona är också i botten! Enligt bedömare så har den amerikanska konkurrenskraften stärkts motsvarande 15 euro per ton vete. Det syns också i exportstatistiken där Frankrike ligger back om ca 1 million ton vete jämfört med fjolårets schema.

Mjölk. Första stora prisfallet på Fonterra kom vid deras senaste auktion. Prisfall i både smör och ost. Nu frågar sig alla i branschen om detta prisfall kommer att påverka affärerna i närområdet. Blir det med detsamma svårare för Arla att förhandla fram nya smörkontrakt nu? Det kan förstås ingen svara på men det tåls knappast att det kommer signaler om kraftig utbyggnad av nya koplatser. Vi håller andan och följer utvecklingen.

Foder. Förbättrad prognos för kommande sojaskörd i kombination med ett djupt dollarfall gör förstås att de amerikanska bönorna blir lättsålda på världsmarknaden. Det har dragit ned vår raps under de nivåer som gladde oss odlare på det närmast föregående rallyt! Stärkelsen som ju ingår i majs och vete har också fallit vilket gör att nya goda möjligheter kan komma för den som vill prissäkra sitt foder för en längre tid!

Vete. Skördeprispressen tynger nu marknaden ordentligt. Stora delar av norra halvklotets skörd är redan avklarad och nu vidtar spekulationsarbetet som går ut på att hitta ett lämpligt säljtillfälle. Fokus kommer att vila på den ryska skörden! Hur många ton kommer man ha för export? Även här kommer värdet på rubeln att spela in. 2017 års skörd kommer mer än på länge att vara en valutaspekulation och då är Trump centralfigur.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen