Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 augusti 2017

Att så politiska frön och skörda

Skördesäsongen är inte slut än och nu förväntar jag mig även en god skörd i regeringens kommande höstbudget. Det skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF, i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I juli var jag i Almedalen, denna gång som ordförande för LRF. Om Almedalen kan det sägas mycket, men det är en unik mötesplats för att knyta kontakt med folk från politiken, näringslivet, myndigheter, media och andra ställen. Som ordförande är det roligt att se att LRF är en attraktiv knutpunkt och våra evenemang drar fulla hus. På alla seminarier och möten jag var med i pratades det klimat, hållbarhet och vägen till det fossilfria samhället. Då känns det bra att representera en näring som sitter inne på lösningarna. Framtiden växer på åkrarna och i skogen.

Jag är övertygad om att det finns många vägar mot ett mer hållbart samhälle. Det går inte att låsa fast sig vid en lösning och i det flesta fall handlar det inte om antingen eller, utan en kombination av olika alternativ. Ett exempel är bilindustrin där det talas mycket om elbilar som lösningen på problemet med utsläpp. Men elbilar kommer inte att vara enda lösningen. Det behövs även fossilfritt bränsle om vi ska ställa om den nuvarande bilparken med förbränningsmotorer. Det är med en mångfald av lösningar som vi sammantaget minskar klimatpåverkan.

När jag sa tack och adjö till Almedalen önskade folk mig en lugn och härlig semester. Som bonde känns det lite ironiskt för det är på sommaren man är som mest aktiv. Min ledighet har mestadels bestått av arbete på Kilanda, men det är en bra kontrast till livet som ordförande. Vädret är ett ständigt samtalsämne och när jag pratat med folk runtom i landet har det låtit väldigt olika. Från vissa håll får jag rapporter om torka, andra blåst och vissa klagar på för mycket regn. Det är bara att konstatera att regn och sol har varit ojämnt fördelat över vårt avlånga land i år.

Skördesäsongen är inte slut än och nu förväntar jag mig även en god skörd i regeringens kommande höstbudget. I januari enades sju riksdagspartier om mål för en nationell livsmedelsstrategi. Därefter har regeringen presenterat ett antal handlingsplaner. Men det är i den kommande budgeten som regeringen visar om den verkligen menar allvar med att öka livsmedelsproduktionen och höja konkurrenskraften i lantbruket. Det är denna regerings sista stora chans att verkligen göra avtryck och presentera konkreta insatser. Jag hoppas att det intensiva arbete LRF hittills bedrivit ger en god skörd och lovar att vi håller ångan uppe.

Palle Borgström

Förbundsordförande LRF

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen