Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 december 2019

"Bevaka dieselräkningarna inför nästa fyllning"

Ordentliga bakslag för både vete, raps och arealbidrag. Särskilt mjölkpriset behöver stiga för nu blir foder diesel och räntor högre, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Macro. Man säger bara ojojoj!! Boris Johnsson kammade hem det Engelska valet med all önskvärd tydlighet. Direkt steg pundet och det här får stor betydelse för Arla, för nu är det klart!

Det blir ett avtal med EU för England och därmed är gissningarnas tid över. Att oron är borta ledde till att euron stärktes mot dollarn. Det är på marginalen en försämrad konkurrenskraft för eurogrödor, men hela den positiva atmosfären som uppstått är troligen ett större värde.

Vallokalerna i England hann knappt stänga förrän det framstår som klart att Trump och XI nu kommer till skott i sina förhandlingar, vilket innebär klart gynnsammare försäljningsmöjligheter för USAs jordbrukssektor.

I natt steg sojan med all önskvärd tydlighet och det kanske blir så att en stor export av amerikanskt fläsk också kommer igång. I går kväll var det alltså verkstad för hela slanten när det gäller USA och England, alltmedan klimatmötet i Madrid dras med otydligheter där nödvändiga åtgärder ännu lyser med sin frånvaro.

Att USA ”vann” handelskriget visar också på att demokratisk nationalism fortfarande fungerar. Så visst har Frankrikes Macron lite att tänka på. Bara för att ta ett exempel på värderingar av motsatt melodi, det vill säga globalisering utan nation.

Olja. Den snabbaste värdemätaren på nyheten: Nu blir det affärer! Mängder av transporter är om hörnet och i transportsektorn är gammal vanlig bensin och diesel fortfarande helt dominerande vilket gjorde att WTI oljan nu närmar sig 60 dollar per fat.

Det är positiva nyheter i både Ryssland och OPECländerna. Vårt grannland Norge lär säkert också få del av denna sötma. För oss bönder blir förstås dieselräkningarna högre vilket är värt att bevaka inför nästa tankfyllning.

Vete. Frankrike har transportstrejk så vetet kommer inte fram till hamnarna och dessutom är de franska vetebestånden försvagade av för mycket regn. Det är alltså allt annat än glad miner i Paris och Rouen. Troligen kommer vårt vete att få en uppgång i den positiva kontext som nu har uppstått men ändå inte så mycket. Förra USDA rapporten visade på fortsatt stora lager så något rally finns i alla fall inte i min fantasi.

Valuta. I veckan kom Riksbanken och visade upp inflationssiffror som vi inte sett på åratal och meddetsamma föll euron till låga 10,45 kr. Det är ordentliga bakslag för både vete raps och arealbidrag. I sin förlängning skall väl också då räntekostnaderna upp och därmed behöver särskilt mjölkpriset att stiga för nu blir foder diesel och räntor högre.

Raps. Säkert är vi många som sålt raps och nu ser att det var lite för tidigt. Det är dock långt till augusti så visst har vi fortfarande chansen att komma ur våra beslut på den positiva sidan.

Tänk på Lucia till dess.

Björn Folkesson

LÄS MER: ”Telia klipper kopparnätet men låter bli att städa”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen