Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 november 2019

Björn Folkesson: ”2019 är grisproducenternas år”

Med en ny topp för tyska grispriset och stabila eller rent av fallande foderpriser så är året 2019 grisproducenternas, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör.
Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör. FOTO: Ann Lindén

Gris. Ny topp för tyska grispriset. Nu läser vi en nivå över 20 kronor per kilo för helfall. Denna prisuppgång har i princip inte kostat uppfödarna någonting, och med stabila eller rent av fallande foderpriser så är året 2019 grisproducenternas.

Den lilla svenska grisproduktionen med sina fasta kunder får väl inte fullt så mycket av vinsten som de tyska och danska, men i gengäld så ligger det svenska priset stabilt och högt.

Det finns för övrigt en önskan om ett annat prissättningssystem i Sverige där man nämner börs som eftersträvansvärt. Principen vore nog god, men vårt grisantal är så litet. Transaktionerna skulle bli så få, vilket gör att värdepappershandel med grisar skulle ha väldigt svårt att spegla tillgång och efterfrågan.

Inte ens Tyskland har lyckats med detta fast man har försökt på Eurexbörsen. Möjligen kunde slakterierna erbjuda prissäkring på fysiska grisar genom terminskontrakt, men inte ens det verkar fungera.

Svinpesten ligger som ett latent hot mot grisgårdarna i EU och det beror på de oberäkneliga vildsvinen. Dessutom den väldiga samfärdsel som själva människorna bistår med, skapar ytterligare en risk för att resenärer kommer hit med smittat material. Lite att tänka på när julskinkan skall ned.

Valuta. Det sägs vara nära att Trump och Xi blir överrens om handelsvillkoren och det lär öka riskaptiten på flera håll. Ökad tilltro till handel som vanligt! Och det har troligen redan givit effekt på euron – den lägsta nivån på månader kom söndags.

Vi är farligt nära 10,60 kr för en euro och jag vill inte råda någon att varken köpa eller sälja på den här nivån. Kanske är det så att en uppgång till 10,75 är ett gott mål för säljbeslut alltmedan vi kan glömma den gamla drömkursen på 10,95 kr. Vi väntar och ser.

Mjölk. Även här slås nytt rekord. I veckan som gick passerade värdet på skummjölkspulver 3 000 dollar per metriskt ton!! Det har inte hänt på fem år. Man kan undra om efterfrågan på förädlade mejerivaror nu är så stor att det blir brist på pulver? Till den andra sidan hör att smörpriset inte alls visar samma goda uppgång.

Enligt bedömning från vän till mej, som närvarade på ett Arlamöte, så ligger en efterlikvid om 1 eurocent i korten och att det inte kommer något prisfall nu på det annalkande nyåret. Det här är väldigt blygsamma nivåer jämfört med utvecklingen i Asien. För rättvisans skull skall det sägas att mönstret är det samma hos Friesland Campina liksom de tyska mejerierna. Priskurvan pekar snett uppåt men heller inte mer.

Soja. Nu gick vi under 9 dollar per bushel … det är kanonväder i Brasilien. Så nog har djurproduktonen något att glädjas åt. Nu är det fullt fokus på pepparkakor!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen