Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 september 2017

Björn Folkesson: Bönder tål motgångar

Ostkusten kan summera ett jobbigt år med sen frost, dålig raps och kämpligt att få in den sista skörden på grund av väderläget. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Vete. FN har nu gjort en uppskattning av jordklotets veteförsörjning och kommit fram till att 2017 blir historiskt vad gäller utgående lager av just vete. Siffran 261 miljoner har nu publicerats och det är den högsta någonsin. Jag minns år då utgående lagret var 180 miljoner ton och nu är det ungefär fördubblat.

Jag har sagt det förut, men matförsörjningen vad gäller åkrarnas produktion tycks inte ha något att frukta av växthuseffekten. Det går i alla fall att öka matproduktionen tillsammans med en tilltagande uppvärmning.

I år är det främst Ryssland som haft en verkligt gynnsam årsväxt och det är utan stor nyodling. Det här är inte bara positivt för ryska gårdar utan också ett problem i så motto att landet prisar ut sig själv. Vartefter vetepriset faller så faller täckningsbidragen på själva odlingen och det blir ett hot mot kommande års produktion.

Den som satsar på inlagring av fysisk vara och som har plats att lagra nästa års skörd sitter nu i ett knivigt läge. För att vetets värde ska kunna stiga måste marknaden se en ny torka och den lär inte komma förrän tidigast april – och den kan även dröja ända till juni. Då först kan vi se en rejält stigande kurva.

För oss här hemma är det inte heller så kul att titta på regniga väderprognoser för det som återstår att tröska. Det är inte så lite heller och nu är andemeningen den att köra till nästan vilken vattenhalt som helst.

Här på ostkusten har vi att summera ett jobbigt år med sen frost, dålig raps, grönskott i vårkorn och nu kämpigt att få av det sista. Som väl är så tål bönder motgångsstress rätt bra och bättre betingelser kan säkert komma. Vi hoppas på det!

Man kan här skjuta in att vårkornodling för en krona kilot kommer att ha det svårt i konkurrens med svartträda som är världens bästa förfrukt till raps – en gröda som också håller sitt värde bättre.

Valuta. Euron är 1,20 gånger dollarn och då försvåras EU:s förmåga att ta hem vetekunder med påföljden att vårt vetepris står och stampar på nära nog bottennivå. Brödvete har fallit från 1,40 kronor till 1,10 kronor per kilo. Grödans lönsamhet blir därför mycket styrd av försäljningsdagen och på stora gårdar betyder det här rejäla belopp att emotse eller förlora.

Mjölk. Nya rekordnivåer har vi inte sett, men tveklöst är inhemsk efterfrågan hos de stora producentländerna på bland annat smör så stor att exportutrymmet är begränsat nog för att motverka ett stort prisfall.

Fonterras senaste auktion lyfte återigen smöret, vilket är glädjande – men det sker till priset av fallande pris skummjölkspulver. Det vet nu alla om och det borde vara gynnsamt för slutanvändare av pulver.

Slutord: Ta det nu lugnt och satsa på hälsan! Jag vet hur det är när det går sönder och det känns som att man har sista chansen att rädda grödan.

Missa inte förra veckans krönika: ”Ryska styrkan växer på vetefronten”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen