Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 oktober 2018

Björn Folkesson: ”Det rör på sig på mejerisidan”

Arla lämnar öppet om en eventuell sänkning av mjölkpriset kring årsskiftet och amerikanska mejerivaror får ett större tillträde till den kanadensiska marknaden via ett nytt NAFTA-avtal. Om detta skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. En väldigt glädjande prishöjning kom från Arla nu senast. Det sker i en miljö där såväl det holländska spotpriset som det börsnoterade smöret faller. Låt vara smörprisfallet inte är särskilt djupt.

Det är ett mönster som vi inte har sett tidigare, då ju auktionerna på Fonterra visat vägen – om än med stor fördröjning. Möjligen kan det tolkas som att Arlas beroende av pulverexport har minskat och istället lyckas man sälja än mer förädlat på närmarknaderna.

Arla lämnar dock öppet för en eventuell sänkning framemot årsskiftet, men det är långt dit och nu kan vi dra en lättnadens suck.

Det är mer som rör sig på mejerisidan. Amerikanska mejerivaror får ett större tillträde till den kanadensiska marknaden via ett nytt NAFTA-avtal. Donald Trump och Kanadas premiärminister enades om nya villkor och det tillsammans med Mexiko.

Det kommer väl rimligen att utsätta den kanadensiska marknaden för prispress och kanske kommer det att minska utbudet på den för oss så viktiga Asienmarknaden.

De här nyheterna har figurerat ganska lite i svensk nyhetsförmedling, men det var desto större i USA i går, måndag. Dow Jones-index steg och guldet föll, för nu får vanlig produktion luft under vingarna.

Olja. Med stöd av det nyvunna NAFTA-avtalet och Irans svårigheter att sälja olja så har vi en ny toppnotering på över 75 dollar per fat. Den nivån har vi inte sett röken av sedan hösten 2014, så nu är det bara förbereda sig på stigande dieselpriser.

För oss bönder kom det ju ganska lägligt, då mycket av höstsådden är klar och höstplöjningen tar inte så särskilt mycket diesel. Det är i alla fall klokt att följa marknaden, då vi ju alla tror på en ny vår med sådd och efter det en första skörd som onekligen kräver sina hästkrafter. Då gäller det att köpa på en dipp!

Raps. Den inlagrade rapsen står nu i 374 euro för närmaste kontrakt. Den har fått medhåll av oljeuppgången, men kanske ännu mer det faktum att EU:s skörd för året 2019 ser ut att hamna under 20 miljoner ton.

Inte minst den ihärdiga torkan i Frankrike och Tyskland har försvårat etablering och säkert kommer många bönder att välja vetesådd istället. Den kan mycket väl komma att stiga ytterligare om det blir bekymmer med sojan i antingen USA, som ju tröskar nu, eller osäkerheterna med den brasilianska motsvarigheten.

Vete. Dålig export från EU hämmar vårt vete, så just nu vill jag inte råda någon att köpa ett kontrakt för spekulation i uppgång. Ännu ett tag är vete för dyrt att köpa och för billigt att sälja och i den kontexten står priset nästan stilla.

Njut nu av en avklarad höstsådd som har varit mycket bekvämare än fjolårets. Och inte ska vi väl ha en ny torka på vår nya sådd? Jag tror inte det och jag har satsat pengar på det vadet!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Arla skadas av att amerikanska ekonomin går starkt”LÄS MER: Björn Folkesson: ”Obehagligt läge väntar”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen