Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 oktober 2018

Björn Folkesson: ”Dramatik på världens gödningsmarknader”

I Ukraina ser många bönder hur vinsten från ett gott vetepris eroderas bort av markant uppgång i kvävepriser. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor hos landlantbruk.se.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor hos landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Gödning. En icke obetydlig dramatik råder nu på världens gödningsmarknader. I Ukraina ser många bönder hur vinsten från ett gott vetepris eroderas bort av markant uppgång i kvävepriser. Förklaringen uppges vara att priset på naturgas har stigit och det har gödningstillverkarna genast överfört på nästa led: det vill säga bönderna.

Om detta kan leda till ökad odling av mindre kvävebehövande grödor återstår att se, men det stimulerar alls inte till ökade kvävegivor – vilket kan orsaka uteblivna brödkvaliteter.

På futuremarknaden märks det än tydligare, då kontrakten stigit från 260 US-dollar till 340 US-dollar. Allt räknat enligt metriska systemet och poster om 100 ton. På den tyska kvävemarknaden är nu N 27 uppe i 235 euro, så alldeles uppenbart är att ureapriset har ett finger med i spelet på vår gödningsmarknad också. De bönder som köpt tidigt i somras är utan tvekan vinnare just nu. Grattis till er!

Mjölk. Fonterra forsätter nedåt under stort utbud. Den här gången var utbudet hela 41 000 ton och lite till. Arla sålde skummjölkspulver och tyckte således att priset var acceptabelt. Att Arla på senare tid kunnat stå emot utvecklingen på Fonterra och betala till och med stigande priser på mjölk är ju förstås glädjande. Vi kan bara hoppas att det håller…

Vete. I synnerhet Frankrike har stora problem med torka och därmed dåliga uppkomster i både vete och raps. Tiden börjar gå även i detta sydligt liggande land och det här kan bli en plusfaktor för vetepriset ett bra tag framöver.

Vi hade ett litet rally i majs för några dagar sedan och vetet på Matif-börsen var uppe och snuddade vid 205 euro per ton. Fort nog kom vinsthemtagning och då föll priset tillbaka.

Foder. I torkans spår har nu EU blivit storimportör av majs och då i synnerhet från öster. EU:s egen majsskörd, som ännu inte är avslutad, kommer inte att räcka till behoven och därmed är möjligheten för fodervetets uppgång begränsad.

Soja lever ett annat liv och det är uruselt tröskväder i USA som spelar in. Åtskilliga bönder har prissäkrat foder för länge sedan och de besluten som då togs på gårdsnivå tror jag inte att någon ångrar. Den rejäla förändringen skulle vara en gynnsam start för vetet till våren som kommer, men dit är det ännu långt. Ni som gjorde rätt kan alltså njuta lite av solen medan den lyser över era beslut.

El. Priset har stigit och balanserar nu på en ny och högre plattform, vilket visar att inget är stabilt på en råvarumarknad. Rörligt pris är just nu inte gynnsamt för konsument, men det är heller inte roligt att låsa priser på den här nivån.LÄS MER: Björn Folkesson: ”Det rör på sig på mejerisidan”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen