Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 oktober 2019

Björn Folkesson efter Brexitturerna: ”Vänta in en ny eurotopp”

Vi som inte hann med att sälja euro på toppen, vad ska vi göra nu? Med tanke på eventuellt nyval i Storbritannien och signaler om en lågkonjunktur i antågande tror jag att det bästa beslutet på gårdsnivå är att vänta in en ny topp.

Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Valuta. Det är inte så länge sedan vi hade en euro på 10,94 kronor och då var den allmänna meningen bland tillfrågade experter att vi ganska snart skulle gå över 11 kronorsnivån. Det blev precis tvärtom!

Eurofallet började med att Brexitavtalet såg ut att vara i hamn, vilket lugnade marknaden. Därefter har Riksbankens Stefan Ingves låtit räntan ligga oförändrad och samtidigt signalerat att en ränteuppgång kommer sent i höst. De bägge faktorerna och säkert fler andra, har nu fått euron att falla ända ned till 10,69 som lägst.

Här har det gjorts snabba klipp, för det lär väl alltid vara några som gjort ”rätt” – det vill säga sålt på toppen. Vi som inte hann med, vad ska vi göra nu? Bra fråga, men med tanke på eventuellt nyval i Storbritannien och nya signaler om en lågkonjunktur i antågande tror jag att det bästa beslutet på gårdsnivå är att vänta in en ny topp.

Skulle 10,90 kronor erbjudas så tänker åtminstone jag nappa på det! Jämför vi möjligheter så är de nog störst i just valutapositioner, alltmedan mjölk, gödning och annat har mer av en värdestabilitet som gör spekulativt beteende ganska ospännande.

Gris. Den tyska helfallsmarknaden ligger fortsatt still, men på riktigt hög nivå. Från Danmark läser vi att det just nu är de högsta fläskpriserna på 20 år och förklaringen är nog delvis Kinas svinpest, men också att Sydostasien efterfrågar allt mer gris.

Det här lär väl betyda ett ökat intresset hos uppfödarna att köra vidare och kanske kommer en och annan grisbonde att vilja bygga ut? Hur som helst, så lär foderförädling genom djur fortsätta på samma nivå som nu – om det inte rent av kommer en liten ökning på efterfrågesidan vad gäller foderanskaffning.

Gödning. En liten uppgång i kvävepriset på tyska marknaden för lösvara kunde vi se vid senaste uppdateringen. Det kan vara en signal till bönder som inte köpt att inte vänta längre än nödvändigt med 2020 års gödningsaffär.

Kvävepriset i Sverige ligger väldigt nära 10 kronor per kilo fritt gård. I år har alltså inte fallande spannmålspriser sänkt gödningen, i stället är det säkert en efterfrågedriven marknad. Man misstänker ju också att många bönder har levererat spannmål och därmed frigjort lagringsutrymme, vilket i sin tur höjer motivationen att handla kväve.

Soja. I torsdags kom en ny IGC-rapport och där sticker sojan ut som en gröda där produktionen har svårt att följa konsumtionen. Utgående lager är nu bara 32 miljoner ton, vilket är det lägsta på fyra år.

Just nu är soja en riktig efterfrågemarknad där det slogs ett nytt ”all time high”. Behovet av växtprotein tycks omättligt och det här gynnar ju knappast det köttfria alternativet. I den här situationen är knappast rådligt att vänta in fallande pris på sojakoncentrat, utan bind i stället ett halvårs behov så fort som möjligt.

Övrigt. Nu njuter vi av höst och vinterlugn för tids nog är vårstressen här … Men låt oss glömma den för stunden!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Snö och frost i amerikanska mellanvästern – och massor kvar att tröska”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen