Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 8 maj 2018

Björn Folkesson: Ett nytt veterally kan lura runt hörnet

Många tar hem vinsten på vetet, men det kan finnas en ny uppgång att vänta, säger råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Vete. Nu är det vinsthemtagning som styr vetepriset. Efter en uppgång som styrdes av allvarliga torkskador i Kansas och Oklahoma så tycker många placerare att det kan vara på sin plats att ta hem vinst. Det är inte alls oväntat för faktiskt så var vete uppe på samma nivåer som i somras.

Vad händer i fortsättningen? Mitt scenario är att om vi kan undvika att vete faller tillbaka under 5 dollarnivån så kan vi mycket väl ha ett nytt rally om hörnet. Det lär visserligen vara lite regnskurar över Kansas i prognoserna men i gengäld är det nu pålitligt högtryck som håller undan behövliga regn i Tyskland och norr om Svarta Havet är det alldeles för tidigt att blåsa faran över.

Här hemma har också många bönder erbjudits vetepriser på cirka 1,50 kr per kilo och det är redan bättre än i fjol. På något sätt känns det bekant. Vetet stiger på försommartorka i maj eller juni och nu är vi där igen. Lantmännen har därtill ett nytt erbjudande i år som gör det lite billigare att lagra vete vilket gör möjligheterna att tjäna pengar ännu bättre. På torsdag är det stor rapport från USDA och tills dess är nog markanden rätt avvaktande. Som det ser ut nu skall få eller inga bönder behöva släppa vete för under 1,45 och då är det lågt räknat. Det här bevisar att det går att vara optimist även om det ser mörkt ut mellan varven.

Olja. Hård ordväxling mellan Iran och Trump har gjort oljeägarna till vinnare. Idag kostar ett fat WTI-olja över 70 dollar per fat och det är nu rejält länge sedan. Lägg till att dollarn är dyr så förstår ni att lär komma obehagligt dyra dieselräkningar ett tag fram över. Det är förstås mindre lyckat när nu första vallskörden står för dörren och det kan i värsta fall hålla i sig till tröskningen också. Tyvärr så följer rapsen inte med när oljan går upp eftersom palmolja finns i stora mängder, åtminstone för stunden.

Mjölk. Det är ganska stabilt på mejerimarknaden vilket bäst kan läsas av på Eurexbörsens smör och pulvernoteringar. SMP går i och för sig upp till nytt högsta vad gäller senare tid men samtidigt faller smöret en aning. Konsten att driva mjölkproduktion handlar nu en hel del om skriva bra foderkontrakt och det är inte det lättaste. Men faktum är att många som jag känner har surfat helt bekvämt på säkrade priser. Dessa skall dock snart tecknas om och då lär det kunna bli till högre nivåer. Jag tror annars många mjölkbönder är skapligt nöjda med det fina regnet vi fick vid Valborg och att majsen snart skall vara sådd i fin och fuktig mylla.

Relaterade artiklar

Till toppen