Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 april 2019

Björn Folkesson: ”Fläskpriserna på samma nivå som 2003”

De höga grispriserna, bland annat på grund av utbredd svinpest, kommer att påverka Sverige också. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Mostphotos/Ann Lindén

Gris. Med konstaterat utbrott av svinpest i Kina och nu också i Vietnam är det bara för, i synnerhet, danska och tyska producenter att ta för sig.

Det här är klassisk marknad med fysisk vara och läs noga nu! Priserna på fläsk är återigen på 2003 års nivå! Den här situationen lär påverka även Sverige, men vi har annars vår egen efterfrågan på svenskt som ju länge legat högt över den internationella marknaden.

Bortfallet av grisar i Kina lär minska behovet av soja som fodervara och då bromsar det även vårt rapspris. De länder som Kina köper av blir bland andra de olika EU-länderna och nyinvesteringsoptimism kan komma i släptåg av den nya situationen.

Vi säger väl grattis till de bönder som äntligen kan ta skäligt betalat för sina grisar och vi påminns också om att ibland fungerar verkligen marknaden. Det närmast ofattbara grispriset i Tyskland är nu 1,7 euro, vilket motsvarar 17,50 kronor per kilo slaktad vikt. Själv levererade jag grisar för 10 kronor kilot och efter det fick mitt stall stå tomt.

Vete. Frankrike kom med en ny uppskattning av utgående lager och det är nu lika lågt som det var 2013. Ganska stor export och en dålig skörd 2018 är givetvis förklaringen till den låga lagernivån och den insikten lär i synnerhet köparna ha med sig inför kommande beslut.

Vetepriset har ju vägrat att falla under cirka 180 euro för december 2019 och det kommer att krävas drömväder om så ska ske. Just nu är emellertid problemen av en helt annan typ. Frankrike hade en affär med Egypten och nu skulle vete lossas. Då vägrar Egypten köpa leveransen på grund av låg kvalitet, hög halt av ergot uppges vara orsaken.

Matvaror handlar alltså en del om kvalitet också inte bara priser och volymer. Väderläget är annars marknadens fokus och det är fortfarande kallt och sent i USA medan EU:s arealer skulle må väl av lite regn.

Soja. Det handlar om två saker: dels hur förhandlingarna med Kina går, och än mer påtagligt är kylan och vätan i USA. De här två faktorerna gör att sojan knappast går under 9 dollar per bushel.

Många animaliebönder går så sakteliga mot foderkontraktets utgång och ett nytt ska skrivas. Jag tror att ganska många beslut togs så att man lyckades köra genom puckeln, det vill säga man säkrade priset före uppgång och nu kan vi vara tillbaka till normalpris inför att nästa beslut ska tas. Snyggt jobbat i så fall!

Vårbruk. På många gårdar är det redan ett avslutat kapitel, men mycket är också kvar – inte minst den viktiga majsen. Till sist önskar vi att den envisa kylan släpper greppet och växtvädret kommer tillbaka.LÄS MER: Björn Folkesson: ”Oljepriset det högsta på länge”LÄS MER: Björn Folkesson: ”Motstridiga tecken när det gäller mjölkpriset”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen