Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 februari 2019

Björn Folkesson: ”Full satsning på vetet 2019”

Sälj inte vetet på allt för låg nivå. Ingen vet hur djupt det faller, spår råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Vete. Det forsätter att ske stora rörelser inom just vetet. Om någon trodde att botten var nådd i förra veckan så blir denne besviken.

Till att börja med så är nu köparna inställda på att den nya skörden ska bli mycket större än i fjol. Den första signalen om att det fortfarande är fullt möjligt kom när väderprognoserna forsätter att se gynnsamma ut och att vi är i slutet av februari. Det har knappast frusit bort en enda veteplanta av det som såddes i höstas och det kommer bönderna att ta vara på med full satsning nu när kvävet snart ska tillföras.

Visserligen är en stor del av kvävet dyrköpt på grund av sena beställningar, men det lär inte minska lusten att satsa på hög skörd 2019. Ukraina och södra Ryssland har för övrigt redan börjat sprida gödsel och i Frankrike har en del vårkorn kommit i marken.

Vi i Sverige får vänta ytterligare några dagar på starskottet och alla kan säkert inte köra då i alla fall. En startgiva före ett eventuellt vårregn är säkert det mål som de flesta har.

Beträffande affärsverksamheten i vete så har först teknisk handel sänkt priset och i tisdagskväll kom rena raset för det amerikanska vetet, då det blev klart att exportvolymerna var en besvikelse.

I dag, 20 februari, ska Egypten handla vete och det landet är ofta förmöget att gå in i rätt ögonblick. Frågan blir om Egypten köper vete av oss eller om affären går till Svarta havet?

Terminskontrakten med leverans i december 2019 är nu så billiga som 182 euro per ton – och det kan vara en nedspekulerad botten från vilken en viss vändning upp kan väntas.

Hur som helst så är mitt råd att inte sälja på denna låga nivå. Vinsten skulle i så fall inte komma förrän vid cirka 177 euro per ton och så djupt är inte säkert att vetet faller. Att däremot ta hem vinst på gamla säljkontrakt kan vara klokt!

Valuta. Även här har stora pengar bytt ägare. En inflationsrapport för Sverige kom för ett par dagar sedan och den fick kronan på fall, så nu är mitt säljmål snart inom räckhåll. Jag tycker att vi ska vänta till 10,70 sek för en euro innan vi slår till. Säkert finns fler uppfattningar om den saken!

Soja. Det är nu kritiskt läge i förhandlingarna mellan EU och USA. Eventuellt kommer USA att försvåra bilexporten från EU och då kommer sojatullar som EU:s motvapen. I så fall kommer väl inhemsk raps att kunna stiga, men för dem som är i behov av köpfoder kommer troligen proteinpriset att gå upp hur man än gör.

Ska dessutom kronan fortsätta att försämras så skadar det den som vill ha billigare foder. Det kanske har sitt värde att i varje fall vara beredd på den saken. I gengäld växlas det hem större intäkter på svenskt mjölkpulver vid export, så allt är inte förlorat.

Sammanfattningsvis är det vinsthemtagningsmöjlighet i vete och valutasäkring om hörnet. Fortsätt följa marknaden och ni gör er själva en tjänst!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Lovat prisuppgång på mjölken”

Relaterade artiklar

Till toppen