Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 september 2019

Björn Folkesson: Goda utsikter för nya uppgångar i vete

Priset på sojan steg i USA och drog både majs och vete med sig, och raps likaså. ”Rapsen drar ifrån ytterligare vad gäller bästa gröda för skörd 2020”, säger Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

WASDE. Gårdagens rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet hade en prisdrivande information med sig. Det var sojan som steg till nästan 9 dollar per bushel. Dels minskade utgående lager och dels har Kina börjat köpa soja oberoende av tullbråket som är mellan Trump och Kina. Det är dessutom så att den sena sådden i USA kommer att ge en sen skörd och i Brasilien är torkan så besvärande att deras sådd får vänta.

Med ett sådant här stort ryck så fick även majs och vete en viss del av uppgången, fast siffrorna talade emot. Världslagren av vete skrevs exempelvis upp. På Matifbörsen blev reaktionen den att raps följde med upp medan vetet blev oförändrat. Med den här nya informationen så drar rapsen ytterligare ifrån vad gäller bästa gröda för skörd 2020.

Att vetet kunde stiga trots lageruppskrivning gör att möjligheter till nya uppgångar ser ganska goda ut. Australien har torka och Argentina också. Dessutom är ju höstsådden knappt igång och vi har en hel vinter och vår framför oss där det är fullt möjligt att ny väderoro kommer att uppenbara sig några veckor. Då kan vi få spekulationsvågor som blir att räkna med även om lagernivåerna är goda.

För den som har gammal raps i lager så blev allting rätt. Grattis till er!

Gödning. Vi har en underlig sommar bakom oss där gödningen gick upp mycket snabbare än annars. Efter det kommer information från Kina om att det låga kolpriset har stimulerat Kina att producera ovanligt mycket urea vilket har fått N 27 på den tyska marknaden att i varje fall stagnera i pris. Den gamla sanningen om att gödning är billigast i juni eller juli är fortfarande sann, men prisskillnaden mellan sommar och höst har minskat betydligt.

Ränta. ECB sänkte som väntat sin ränta nyligen och därmed torde Riksbanken knappast göra allvar av sin hint om kommande räntehöjning. Det är en avmattning av den stora tyska ekonomin som har skapat krav på låg ränta i EU. Det här stärker även fransk veteexport som redan är större i år än vid samma tid i fjol. Vår krona stärktes inte så mycket mot euron då sänkningen var väntad.

Vi börjar annars närma oss den dag då valutakursen för våra stöd bestäms och då var räntesänkningen i EU knappast välkommet. Det är också dags att sätta målkurs för stödåret 2020 och mitt råd är att spika in 10,90 kr – åtminstone på viss del av stödvolymen.

Avslutningsvis så menar jag att ni som köper kraftfoder skall följa marknaden noga nu och ett tag framöver. Det kan vara så att botten är passerad och då är köpläget ert!

Björn Folkesson,

råvaruexpert

Läs mer: Goda skördar i Europa trots värmeböljor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen