Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 juni 2019

Björn Folkesson: ”Hoppas att Arla får draghjälp av Friesland Campina”

Att Fonterra föll ytterligare är förstås inte positivt – men heller inte så negativt för svenska mjölkbönder. Arla har släppt kopplingen till Nya Zeeland och blickar numer mot Friesland Campina för draghjälp. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Ränta/valuta. Amerikanska centralbanken FED lät räntan vara oförändrad, men flaggade för kommande räntesänkning. EU:s motsvarighet ECB är inne på samma linje eller i varje fall nästintill. Nedåttrycket som är på räntorna orsakas av att man ser vikande konjunktur och då vill man göra investerarnas lån billigare.

De här besluten gör det troligt att Sverige inte går mot strömmen. Det troliga är istället att även Riksbankens Stefan Ingves låter räntan vara oförändrad. Både dollar och euro borde försvagas av sänkta räntor och relativt kan det stärka kronan, i varje under korta perioder.

Nu styrs kronkursen också av annat än bara räntemiljön, men onekligen kan det här öppna för tillfälliga säljbottnar för de bönder som sålde euro på topp. Det verkar vara ett säljmotstånd vid 10,60 kronor. Vi får se om det motståndet bryts på vår väg fram emot 30 september då de flesta kontrakten går ut.

Foder. Så sakteliga börjar många foderkontrakt att löpa ut och nya ska skrivas. Två faktorer har medverkat till att höja foderkostnaderna. Den ena är att kronan är mycket svagare än för ett år sedan och den andra det sena vårbruket i USA. Det är inte lätt att se hur det skulle kunna gynna svenska djurbönder.

Den stora bromsen för att hindra skenande foderpriser är den väldigt goda skörd som tycks var på ingång i såväl EU som Ryssland och Ukraina. När majsen slagit nya rekord på Chicagobörsen har EU:s spannmålspriser stigit, men inte alls i paritet med det amerikanska.

Så sent som i går föll vårt vete ganska kraftigt då det var vinsthemtagning i USA. Utöver det rullar nu tröskorna även i EU och om det rapporteras om goda avkastningar från i synnerhet de franska åkrarna så håller sig säkert köparna kyliga och väntar på bättre tider.

Gödning. Oväntat nog steg priset på N27 i veckan. Det kan innebära att årets lägsta nu är inne, vilket tidsmässigt är normalt. Vad som skiljer är att kurvan vände upp från en mycket högre nivå än förra året. Troligen påverkas N27-priset av den ganska dyra urean som också har stigit en del på senare tid.

Ska vi då vänta på nya prisfall eller ska vi beställa snart nog? Tja, visst kan N27 falla. Men mycket talar för att det inte blir så. Om tillverkarna kan sälja smärtfritt på den relativt höga nivån som nu gäller är det mindre troligt att man känner sig lockad att sälja billigare längre fram i höst.

Mjölk. Fonterra föll ytterligare i tisdags och det är förstås inte positivt – men kanske inte så negativt heller. Arla har ju släppt kopplingen till vad som händer på Nya Zeeland. Vi sätter nu hellre vårt hopp till att Arla får draghjälp av Friesland Campina.

Det lär också vara stora frågetecken när det gäller Arlas engelska äventyr. Hur Brexit ska utformas kommer säkert att spela roll och det är svårt att se några eventuella fördelar.

Allt nog, det finns inga tecken på stor överproduktion heller, så en relativt stabil marknad är nog vad erbjuds. Nu vajar veteaxen i vinden och det är i alla fall gott att se!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Regnet drar upp majspriset”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen